Pe lângă pandemia de coronavirus, o altă boală face ravagii la nivel mondial. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății trage semnalul de alarmă. În următorii ani este posibil a 50% din populație să sufere de această boală.
O altă boală face ravagii la nivel mondial. OMS trage semnalul de alarmă. 50% din populație o va avea
Pe lângă pandemia de coronavirus care a afectat întreg globul, o altă boală face ravagii la nivel mondial. Este vorba despre obezitate, iar cu ocazia zilei mondiale a obezităţii OMS, trage un semnal de alarmă.
Pe 4 martie se sărbătorește Ziua Mondială a obezității, marcată, anual, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Organizația are ca scop atrage atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă obezitatea şi pentru a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei prevenirii acestei boli şi a tratării sale.
Potrivit ansp.md, obezitatea este una dintre cele mai mari provocări ale sănătăţii publice din secolul XXI, prin triplarea prevalenţei în multe ţări încă din anii 1980. De menționat este faptul că aceasta s-a extins în ultimii ani, în rândul copiilor și poate provoca atât dizabilități fizice, problemel psihologice și poate duce și la dezvoltarea bolilor netransmisibile – cardiovasculare, cancer şi diabet.
50% din populația va avea de suferit
OMS are o previziune sumbră cu privire la evoluția acestei boli. Mai exact, specialiștii susțin că în cazul în care nu vor fi luate măsuri eficiente pentru prevenire şi tratament, către anul 2025 mai mult de 50% din populaţia lumii va fi obeză.
De menționat este faptul că, supraponderabilitatea şi obezitatea constituie acumulări anormale sau excesive de grăsimi, iar indicele de masă corporală (IMC – raportul greutăţii în kg la pătratul înălţimii în metri se utilizează pentru clasificarea excesului de greutate şi a obezităţii la adulţi.
Totodată, conform OMS, IMC mai mare sau egal cu 25 este supraponderabilitate, iar IMC mai mare sau egal cu 30 este obezitate. Există și o serie de factori care influențează evoluția acestei boli. Potrivit sursei citate, creşterea timpului petrecut la televizor, calculator, lipsa activităţii fizice şi ingestia alimentelor bogate în grăsimi, zahăr şi sare reprezintă cele mai frecvente cauze de creştere a numărului de persoane cu obezitate.
Totuși, obezitatea este generată de mai mulți factori multipli, unii fiind în afara controlului nostru – factori genetici, hormonali sau de mediu. Este declarată ca fiind o boală cronică, având complicaţii metabolice/ sau nonmetabolice, care trebuie evaluate, monitorizate şi tratate.
De cealaltă parte, datele publicate reginamaria.ro arată că o scădere de numai 5% din excesul ponderal poate îmbunătăţi starea de sănătate şi poate reduce complicaţiile date de greutate – boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 2, boli osteoarticulare, apnee în somn, boli digestive, depresie, tulburări cognitive.
Totuși, excesul de greutate şi obezitatea, precum şi consecinţele nefaste pentru sănătate pot fi prevenite, iar alimentaţia are un rol esenţial în acest sens. Mai exact,trebuie evitate dulciurile concentrate, sucurile carbogazoase, mâncarea de tip fast-food, produsele procesate cu conţinut ridicat de zahăr şi grăsimi. Totodată, specialiștii recomandă consumul de legume, fructe, cereale integrale, dar și practicarea exercițiilor fizice cel puțin 150 de minute pe săptămână în cazul adulților și 60 de minute pe zi în cazul copiilor.