Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) informează că anumite specii de insecte care se hrănesc cu sângele porcilor infectați cu pesta porcină africană (PPA) conţin ADN-ul acestui virus.
Rezultatele vin în contextul unui studiu recent, la care a participat inclusiv ANSVSA. Mai exact, sursa citată s-a implicat în studierea rolului insectelor hematofage în transmiterea acestei boli, în scopul identificării de noi mijloace de luptă împotriva pestei porcine africane.
Studiu a fost extins pe o perioadă de 11 iuni, în întervalul martie 2020 – ianuarie 2021. În tot acest timp, specialişti din cadrul ANSVSA şi ai Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) au colaborat cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV Cluj-Napoca) într-un proiect de cercetare finanţat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), se menţionează în comunicatul ANSVSA.
Studiul a analizat posibilitatea transmiterii virusului PPA prin intermediul insectelor hematofage (Culicoides, Stomoxys, Tabanidae, Ixodoidae).
În același timp, pentru a vedea imapctul clar al virusului, specialiştii USAMV Cluj-Napoca şi cei ai ANSVSA s-au deplasat în exploataţii comerciale şi în gospodării ale populaţiei unde evolua pesta porcină africană.
Aceștia au instalat capcane pentru a captura insecte hematofage care se hrănesc cu sângele porcilor, iar pentru studiu au fost selectate 30 de exploataţii de porci din România în care evolua boala, în conformitate cu un sistem de notare a riscurilor.
70% dintre insecte avaeau deja virusul
Astfel, peste 150.000 de insecte au fost recoltate şi ulterior sortate şi identificate în cadrul laboratorului disciplinei de parazitologie USAMV Cluj-Napoca. În același timp, mai mult de 4.000 de insecte astfel eşantionate au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală unde, în cadrul Laboratorului Naţional de Referinţă (LNR), au fost testate prin tehnici de biologie moleculară, potrivit comunicatului.
În urma analizei riguroase, s-a descoperit faptul că anumite specii de insecte au reșit să preia virusul.
„În urma determinărilor de laborator, descoperirea majoră a acestui studiu a fost că în anumite specii de insecte hematofage care se hrănesc cu sângele porcilor, capturate din focarele de PPA, a fost pus în evidenţă ADN-ul virusului PPA. În cazul fermelor comerciale unde evolua PPA, peste 70% dintre insectele hematofage capturate conţineau ADN-ul virusului PPA, ceea ce arată că importanţa insectelor hematofage în transmitere virusului PPA ar putea fi mai mare decât se considera până în prezent”, se precizează în comunicatul ANSVSA.
În același timp, pe lângă pesta porcinp, cercetătorii au mai observat că vectorii cel mai frecvent întâlniţi în exploataţiile de suine sunt Culicoides şi Stomoxys, iar dinamica sezonieră a acestor insecte ar putea explica numărul crescut de focare de PPA în lunile de vară.
De menționat este faptul că, identificarea în insecte a ADN-ului virusului PPA susţine ipoteza rolului acestora în transmiterea bolii, fiind necesare, însă, studii suplimentare în acest sens, se menţionează în comunicatul ANSVSA.
Acesta este primul studiu care a reușit să demonstreze prezenţa ADN-ului viral al PPA la specia Culicoides, aducând astfel o contribuţie relevantă în elaborarea şi aplicarea de noi strategii pentru combaterea acestei boli cu impact economic major.
În acest context, ANSVSA a solicitat EFSA continuarea acestor cercetări, pentru a avansa în stabilirea rolului acestor insecte în transmiterea virusului PPA.