România are acum o nouă grijă. Pe lângă cazurile de infectare cu noul coronavirus, din ce în ce mai mulți români suferă de obezitate. În Iași situația pare să fie extrem de dificilă.
Se pare că la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, în fiecare zi din această săptămână a fost internat cel puțin câte un pacient supraponderal. De menționat este faptul că cei mai mulți dintrei ei cântăreau chiar peste 200 de kilograme.
Din păcate, în cazul unor astfel de pacienți, este nevoie de ehipaje suplimentare de la ISU pentru ca aceștia să ajungă la spital. Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași a vorbit despre situația din spital și a tras și un semnal de alarmă.
Ea a vorbit despre cel mai recent caz de la spital, de vineri, atunci când un pacient a ajuns la unitatea medicală cu insuficiență respiratorie post-COVID, iar acum se află internat la terapie intensivă.
România și restul Europei
Totuși, există și o parte bună, spre deosebire de alte țări din Europa, în România numărul pacienților care suferă de obezitate este mai mic.
„Ne uităm la alte țări din vestul Europei şi din Statele Unite, unde proporţia acastor pacienţi era una mult mai ridicatî decât în România. Iată că această săptămână ne-a adus această provocare, aproape în fiecare zi un pacient cu obezitate morbidă si e vorba de pacienţi tineri”, a declarat la Digi24 Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași.
„Conform ultimelor statistici, prevalenţa asupra greutăţii – şi ne referim aici şi la supraponderali, şi la persoanele obeze – ajunge în jur de 60%. De asemenea, prevalenţa obezităţii ajunge la un procent de 30% din populaţa adultă”, spune Adina Rusu, nutriționist.
Diana Cimpoeșu a mai precizat că atât evaluarea, transportarea cât și tratarea pacienților cu obezitate morbidă înseamnă un efort suplimentar din partea tuturor.
„Patologia lor este complexă și avem prima provocare: să ajungă la spital. Unul din ei locuia la etajul 4 al unui bloc, vă daţi seama, a fost nevoie de un echipaj medical mare si cu mulți colegi de la ISU ca să-l coboram, să-l punem în ambulanţă, să-l aducem la spital, apoi să ajungă într-o secție de spital”, a povestit Diana Cimpoeșu.
Obezitatea și COVID-19
Raluca Prepeliţă – psihiatru la Institutul Socola, a vorbit despre legătura dintre COVID și obezitate. Potrivit acesteia, obezitatea creștere riscul de infectare cu noul coronavirus, iar totul se datorează stării psihice.
„În momentul în care se văd neputincioşi, pentru că este o stare psihică indusă şi de acest lucru, se intensifică tot ce înseamnă această simptomatologie afectivă în sens negativ”, explică Raluca Prepeliţă – psihiatru la Institutul Socola.
De asemenea, un medic nutriționist susține că toată grăsimea la nivelul abdominal împiedică persoana în cauză să respire corect. De asemenea, celule adipoase ale corpului au o serie de receptori care se pot lega de virus mult mai ușor.
„Pe de o parte, grăsimea de la nivelul abdominal poate împiedica realizarea unor mişcări respiratorii corecte. Pe de altă parte, celulele adipoase prezintă receptori de care se poate lega acest virus mult mai uşor. Prin urmare o persoană cu obezitate prezintă un risc crescut”, arată Adina Rusu, nutriționist.