Astfel, încă 48 de cazuri noi de rujeolă au fost înregistrate în această săptămână în România, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând în prezent la 20.072, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică, citat de AGERPRES.
Unde s-au înregistrat ultimele cazuri
Potrivit INSP, în perioada 11 – 15 mai au fost raportate încă 48 de cazuri nou confirmate în 3 judeţe: Cluj – 27; Bihor – 6 şi Maramureş – 15. Cazurile de rujeolă raportate săptămânal au avut debutul în urmă cu 2 – 4 săptămâni, iar confirmarea şi clasificarea unui caz durează în medie 3 săptămâni, precizează INSP.
64 de decese
Astfel, de la debutul epidemiei, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 15 mai este 20.072, din care 64 de decese.
Ce este rujeola
Conform site-ului reginamaria.ro, rujeola este o boală virală care se transmite pe cale aerogenă, în spațiile închise putându-se transmite după 2 ore după ce o persoană cu rujeolă a ocupat zona. Persoana este contagioasă 4 zile anterior și după debutul erupției. Manifestări clinice: febră, tuse, coriză sau conjunctivită, erupție maculopapulară, anorexie (lipsa poftei de mâncare), diaree mai ales la sugari, limfadenopatie generalizată. Rujeola poate duce la complicații precum otită medie, pneumonie, encefalită acută, panencefalită sclerozantă subacută. Administrarea vaccinului în primele 72 h de la expunere poate preveni boala.