Probleme imense pentru România. Pandemia de coronavirus a făcut ravagii, dar aceasta nu este singura problemă. O nouă molimă lovește țara noastră. Autoritățile sunt în alertă.
Autoritățile atrag atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă extinderea rapidă a focarelor de pestă porcină africană în județul Alba. Această boală fără tratament produce pagube enorme crescătorilor de porci.
Sânmiclăuș și Biia sunt cele două localități din județul Alba în care au fost identificate într-o singură zi în total trei focare de pestă porcină.
Reprezentanții DSVSA Alba transmit că pericolul este amplificat în această perioadă de circulația necontrolată a porcilor mistreți în căutare de hrană, astfel că aceștia intră de nenumărate ori în lanurile de porumb și în culturile de lucernă unde găsesc hrană din belșug.
Mulți din acești porci sunt infectați și transmițători ai virusului pestei porcine africane, o boală mortală, incurabilă, care evoluează și la porcul domestic, anunță Radio România Actualități.
Atât proprietarii de porci, cât și ceilalți agricultori care intră în culturi trebuie să rescpecte câteva măsuri minime de prevenție: trebuie evitat accesul în adăpostul în care sunt crescuți porcii cu încălțămintea și îmbrăcămintea exterioară, evitat accesul timp de 48 de ore în cazul celor care merg la vânătoare, este deosebit de importantă dezinfecția intrării în adăpost și, de asemenea, o grijă deosebită ca porcii cumpărați să fie identificați cu certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de la medicul veterinar și crescuți apoi în adăposturi închise.
Pe 4 septembrie, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a anunțat că un număr de 12 focare de pestă porcină africană (PPA) identificate la porci domestici sunt active în judeţul Alba, acesta fiind cel mai mare număr de focare de la apariţia virusului în judeţ în urmă cu aproape un an.
„În prezent, la nivelul judeţului Alba sunt 12 focare active de PPA, la porcii domestici, în localităţile Cenade, Tăuni, Valea Lungă (2), Glogoveţ, Jidvei, Sântămărie, Biia, Sânmiclăuş (2), Veseuş şi Ciuguzel. Aproape toate focarele sunt concentrate într-o singură zonă, aproape de limita cu judeţele Sibiu şi Mureş. Primele dintre aceste focare au izbucnit la începutul primăverii”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA, Dragoş Suciu.
Trei dintre focare au fost declarate în decursul unei singure zile, în două sate învecinate, Sânmiclăuş şi Biia.Directorul executiv al DSVSA Alba, Vasile Spînu, a atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă extinderea rapidă şi necontrolată a focarelor de PPA în judeţ.
„Semnalul de alarmă trebuie tras având în vedere că în judeţul Alba au fost declarate focare noi de PPA, chiar 3 într-o singură zi (2 focare în localitatea Sânmiclăuş şi unul în localitatea Biia), iar această boală fără tratament produce pagube materiale enorme asupra crescătorilor de porci din judeţul Alba şi nu numai”, a spus acesta.
În Alba, prezenţa virusului PPA a fost confirmată în 1 noiembrie 2019 în satul Goieşti, comuna Vidra.