Pensiile scutite de impozitare
Pensiile scutite de impozitare. Potrivit oficialilor MAI, Casa de Pensii Sectorială din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) efectuează în prezent plăți pentru pensii militare către 113.105 beneficiari. Dintre aceștia, 13% primesc pensii sub 3.000 de lei.
Începând cu veniturile din luna octombrie, pensiile militare sub 3.000 de lei vor fi scutite de impozitare, la fel ca pensiile din sistemul public. De asemenea, această schimbare fiscală va aduce un plus de 100 de lei și pentru cei care beneficiază de pensii mai mari.
Mai exact, Casa de Pensii Sectorială a MAI a plătit pensii militare de stat sub 3.000 de lei pentru 14.699 de persoane, în timp ce 98.406 de beneficiari primesc pensii ce depășesc această valoare, au declarat oficialii MAI pentru HotNews.ro.
„Cu privire la cum vor fi afectate pensiile care se vor achita în luna octombrie 2024 față de cele achitate în luna septembrie 2024 privind creşterea plafonului de neimpozitare la 3.000 lei, vă comunicăm faptul că impozitul reținut din pensii în luna octombrie va fi mai mic cu 10.022.051 lei”, se arată în răspunsul MAI.
Ce pensii plătește Ministerul Afacerilor Interne
Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) se ocupă de plata pensiilor militare de stat, precum și a altor drepturi și prestații prevăzute de legi speciale, pentru militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care și-au încetat raporturile de serviciu în cadrul MAI sau în Ministerul Justiției, prin Administrația Națională a Penitenciarelor.
De asemenea, instituția asigură plata pensiilor pentru beneficiarii trecuți în rezervă înainte de anul 1990, care au activat în structuri ale căror patrimoniu a fost preluat ulterior de Serviciul Român de Informații (SRI) sau de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
Pensiile militare sunt gestionate de trei case sectoriale de pensii, aparținând Ministerului Apărării Naționale (MApN), Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Serviciului Român de Informații (SRI), fiind finanțate din bugetele acestor instituții. Cu toate acestea, calculul pensiilor nu se bazează pe principiul contributivității, ci pe alte criterii specifice.
Ordonanța adoptată de Guvern se va aplica și pensiilor militare
Ordonanța adoptată de Guvern se va aplica și pensiilor militarilor și funcționarilor publici cu statut special din cadrul Ministerului Justiției, Serviciului de Protecție și Pază (SPP), Serviciului de Informații Externe (SIE) și Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).
Impactul bugetar negativ asupra veniturilor este estimat la 34,6 milioane de lei pentru anul 2024, iar ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a precizat că aceasta va afecta aproximativ 200.000 de beneficiari.