Este alertă la nivel național. Pesta porcină africană a revenit în România. Mai exact, potrivit ultimelor informații, autorităţile sanitare au confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane la un porc dintr-o gospodărie din localitatea Lunca.
La solicitarea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui, Instituţia Prefectului a convocat, marţi, Centrul Local de Combatere a Bolilor, care a aprobat planul de măsuri pentru combaterea bolii.
Totodată, Prefectura Vaslui a transmis și o serie de recomandări pentru primari, consilii locale, dar și cetățeni. Potrivit sursei citate, orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgență.
„Având în vedere evoluţia alarmantă a virusului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Vaslui, DSVSA Vaslui, împreună cu Instituţia Prefectului, face un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virusului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.
Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale. Facem apel din nou, pe această cale, la cetăţeni şi la crescătorii de porcine să anunţe de urgenţă medicul veterinar în situaţia în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor”, precizează un comunicat de presă transmis de Prefectura Vaslui.
De asemenea, autorităţile le atrag atenţia cetăţenilor cu privire la faptul că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia.
Pesta porcină face ravagii
De menționat este faptul că, în urmă cu doar câteva zile, peste 100 de cadavre de mistreţi ucişi de pestă porcină africană au fost descoperite, în păduri din judeţul Arad, de două ori mai multe decât în tot anul 2020. În acest context, autorităţile au anunțat că se aşteaptă la un „val de mortalitate”, arătând că vânarea „la goană” a animalelor, o metodă considerată eficientă, a fost interzisă de o instanţă.
„Din păcate, lucrurile nu stau deloc bine. Este vorba de peste 100 de porci mistreţi găsiţi morţi în ultimele nouă zile, iar în cel puţin jumătate din cazuri a fost confirmată pesta porcină africană. Restul cadavrelor nu au fost investigate, dar presupunem că sunt tot rezultatul evoluţiei acestei boli. S-a depăşit numărul de mistreţi găsiţi morţi în tot anul 2019, iar în 2020 au fost doar jumătate din acest număr”, a declarat pentru Agerpres, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu.
El a mai precizat că sunt afectate în special zonele Săvârşin şi Gurahonţ, dar vânătoarea eficientă a mistreţilor, prin gonirea lor, este interzisă de o hotărâre judecătorească.
„Ar trebui toţi mistreţii din zonele afectate să fie vânaţi, însă există o hotărâre judecătorească ce împiedică vânarea, de fapt împiedică vânarea la goană şi permite doar la pândă şi dibuire, dar în acest fel nu se poate face vânarea pe fondurile afectate. De aici, rezultatele îngrijorătoare pe care le avem. Ne aşteptăm la un adevărat val de mortalitate la mistreţi, pentru că aceste animale stau în turme. Noi găsim exemplare izolate, în rare situaţii s-au găsit câte trei – patru cadavre la un loc, ceea ce înseamnă că în următoarele săptămâni se vor găsi multe cadavre de mistreţi în păduri”, a spus şeful DSVSA Arad.