Molima respectivă a creat probleme grave atât în Ungaria, Marea Britanie și Franța. Mai precis este vorba despre gripa aviară. Această molimă a fost identificată și pe meleagurile noastre. 13 lebede au fost descoperite în zona Șantierului Naval Constanța.
Autoritățile sanitar-veterinare au descoperit că două dintre lebede au murit din cauza gripei aviare. Între timp s-au dispus o serie de măsuri pentru identificarea sursei gripei aviare și pentru limitarea răspândirii acesteia.
Molima a fost confirmată luni
Direcția Sanitar-Veterinată și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța a trimis un comunicat de presă prin care informează că cele două lebede au fost confirmate luni, 11 ianuarie, cu gripă aviară.
„Urmare a confirmării, în 11.01.2021, a două cazuri de influenţă aviară (gripa aviară) de tipul H5 la 13 lebede de iarnă prelevate din Şantierul Naval Constanţa, Dana 30 a Portului Constanţa din localitatea Constanţa, judeţul Constanţa, au fost notificate toate structurile implicate şi se vor aplica măsurile impuse prin Manualul Procedural„, se anunță în comunicatul de presă transmis de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa.
În acest context, s-au impus o serie de măsuri precum: recensământul și identificarea tuturor exploatațiilor ce dețin păsări domestice și sălbatice, prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă, și păsările de curte și alte păsări, în special rațele și gâștele.
În cazul în care sunt identificate păsări moarte, sălbatice sau domestice, oamenii trebuie să contacteze, de urgență, medicul veterinar sau DSVSA Constanța.
În plus, este interzisă circulația sau transportul păsărilor, ouălor, cărnii și cadavrelor păsărilor.
”S-a luat măsura intensificării supravegherii oficiale a populaţiilor de păsări sălbatice, în special a păsărilor de apă, şi monitorizarea suplimentară a păsărilor moarte sau bolnave, dacă este necesar cu cooperarea vânătorilor şi a ornitologilor, şi raportarea descoperirilor de păsări moarte autorităţilor competente, precum şi îndepărtarea, la cât mai mare distanţă, a carcaselor de păsări moarte, de către un personal instruit în prealabil în legătură cu măsurile de autoprotecţie împotriva infectării cu virus şi de prevenire a răspândirii virusului la animalele susceptibile”, arată DSVSA.
Reprezentanții Gărzii de Mediu au declarat că, în urma verificărilor efectuate în Dana 30 a Portului Constanța, nu au fost identificate urme de produs petrolier pe luciul apei și nici mirosuri de substanțe chimice.