Mult mai mulți japonezi se sinucid, probabil exacerbat de repercusiunile economice și sociale ale pandemiei, decât de virusul COVID-19 în sine. În timp ce Japonia a gestionat epidemia de coronavirus mult mai bine decât multe națiuni, menținând decesele sub 2.000 la nivel național, statisticile provizorii ale Agenției Naționale de Poliție arată că sinuciderile au crescut la 2.153 numai în octombrie, marcând a patra lună consecutivă de creștere.
Până în prezent, peste 17.000 de oameni și-au luat viața anul acesta în Japonia. Numărul sinuciderilor din octombrie au crescut cu 600 de la an la an, cu sinuciderile în rândul femeilor, ce reprezintă aproximativ o treime din total, crescând cu peste 80%.
Femeile au avut cel mai mult de suferit în Japonia
Femeile din Japonia au avut de suferit în pandemie din cauza pierderii locurilor de muncă și nesiguranței induse de pandemie și sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare de violență domestică, despre care centrele de ajutor spun că s-a înrăutățit anul acesta, așa cum s-a întâmplat și în întreaga lume.
„Trebuie să recunoaștem serios această realitate”, a declarat săptămâna aceasta purtătorul de cuvânt al guvernului Katsunobu Kato, anunțând eforturi susținute de consiliere a potențialelor victime prin linii de asistență telefonică rapidă și rețele sociale.
Într-un interviu publicat săptămâna aceasta pe un site de știri locale, psihiatrul Chiyoko Ueda din Yokohama, a declarat că suferința cauzată de COVID este evidentă în clinica sa, în ceea ce privește sănătatea mintală. Printre lucrurile despre care pacienții se plâng acesta a enumerat: „Încrederea este scăzută pentru că sunt îngrijorat de bani; Statul acasă mi-a perturbat viața; Eu și copiii mei nu ne mai înțelegem”.
Japonia s-a confruntat cu rată ridicată de sinucidere din motive complexe, pentru o lungă perioadă de timp, dar cifrele generale au avut o tendință descendentă anul acesta, până când s-a inversat cursul în iulie.
Deși Japonia are încă cea mai mare rată de sinucidere în rândul celor mai bogate națiuni din lume, de 16 la 100.000 de locuitori, spera să continue progresele, cu scopul de a o reduce la 13 la 100.000 de locuitori până în 2026, un nivel comparabil cu celelalte țări dezvoltate.