Grupul audiovizual public BBC a analizat posibilitatea de a renunţa în acest an, în cadrul tradiționalei gale BBC Proms, la acele fragmente muzicale asociate cu colonialismul şi sclavia, pentru a evita astfel să îşi atragă critici după manifestările antirasiste asociate mişcării Black Lives Matter şi după o dezbatere ce a vizat simbolurile coloniale din Regatul Unit al Marii Britanii.

În cele din urmă, BBC a anunţat programul pentru ultima seară a galei sale „revizuite”, care va avea loc în acest an în format online din cauza restricţiilor asociate pandemiei de COVID-19.

BBC a precizat că acel concert va include „cântece familiare şi patriotice, precum Jerusalem şi imnul naţional, şi va integra momente noi care captează atmosfera acestei perioade unice, precum You’ll Never Walk Alone, prezentând un eveniment emoţionant şi cuprinzător pentru 2020″.

Programul va conţine, de asemenea, „noi versiuni orchestrale” pentru Land of Hope and Glory şi Rule Britannia!, au precizat reprezentanţii grupului BBC.

Intervenția guvernului

Eventuala renunţare la aceste cântece patriotice a determinat Guvernul de la Londra să adopte o poziţie oficială pentru a le lua apărarea.

„Deşi Boris Johnson înţelege emoţia puternică provocată de aceste discutii”, el consideră totuşi că „noi trebuie să atacăm fondul problemelor, nu anumite simboluri”, a declarat purtătorul de cuvânt al prim-ministrului britanic citat de Agerpres.

Potrivit ministrului Culturii, Oliver Dowden, „naţiunile încrezătoare şi orientate spre viitor nu îşi şterg trecutul”.

Pe Twitter, ministrul britanic a declarat că aceste două imnuri reprezintă „momente forte” pentru ultima seară din gala BBC Proms. El a adăugat că a transmis reprezentaţilor BBC îngrijorările sale legate de eventuala suprimare din program a celor două fragmente muzicale.

Potrivit Sunday Times, dirijoarea invitată Dalia Stasevska era de părere că a sosit timpul „să fie adusă o schimbare” la BBC Proms, însă acea declaraţie a artistei i-a adus numeroase critici.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric