O altfel de vacanţă printre fiordurile norvegiene

Dacă ai ajuns în Peninsula Scandinavă, nu rata excursia cu vaporul printre fiordurile nordului și vizita la muzeul petrolului din capitala europeană a aurului negru, orașul Stavanger.

Perdeaua deasă de ploaie este fârșiată brusc de razele soarelui, iar curcubeul țâșnește din spatele fiordurilor. „Bun venit în Stavanger, capitala europeană a petrolului“, ne întâmpină căpitanul vasului ce ne va purta într-o călătorie de două ore printre dantelele de piatră ale nordului. Acesta ne explică cum, în urmă cu 42 de ani, Norvegia primea un neașteptat cadou de Crăciun. În ziua nașterii Domnului, petroliștii descopereau în Marea Nordului unul dintre cele mai importante zăcăminte de țiței, care avea să transforme Norvegia în cel de-al treilea mare producător de petrol din lume. Stavanger a devenit astfel centrul industriei de profil din țara fiordurilor.

În vreme ce vasul spintecă apele reci, de un albastru închis, zărim risipite ici-colo, la poalele muntelui, căsuțe de lemn. „Sunt locuințele de vacanță ale celor din Stavanger“, ne spune căpitanul, care virează brusc spre o cascadă ce se prelinge pe stâncile negre. Ai senzația că vasul intră direct sub pânza țesută de picăturile de apă, dar nu e așa. Echipajul aruncă o găleată pe care o umple ochi și oferă fiecărui pasager câte un pahar cu apă de munte. Este cea mai bună apă pe care am băut-o vreodată.

Istoria petrolului

Lăsăm în urmă cascada, zărim cum iese brusc din apele reci, la 700 de metri deasupra mării, faimoasa stâncă „Amvon“, pe care timpul a șlefuit-o sub forma unui pătrat cu latura de 25 de metri. Imaginea se regăsește în toate broșurile de promovare turistică a țării fiordurilor.

Nu poţi pleca din Stavanger fără a vizita celebrul muzeu al petrolului. Inaugurat în urmă cu doisprezece ani de către regele Harald, muzeul are aspectul unei platforme marine pentru extracția țițeiului. Clădirea adăpostește istoria aurului negru, pornind de la modul în care acesta s-a format și până la prezentarea celei mai noi tehnologii utilizate pentru extracție.

De asemenea, sunt expuse și machete ale platformelor maritime norvegiene, utilizate în decursul timpului. Poți încerca să prinzi cu propriile mâini un cârlig sub apă, într-un vas dreptunghiular, astfel încât să intri în pielea scafandrilor trimiși să remedieze problemele apărute la fundaţiile platformelor. Într-o sală alăturată rulează un film 3D prezentând imagini despre felul în care sunt montate sub apă conductele pentru transportul gazelor naturale. Iar pereții clădirii sunt tapetați cu date și cifre privind evoluția industriei petroliere norvegiene de la descoperirea rezervei din Marea Nordului și până în prezent. Încasările obținute din țiței au fost transformate în cel mai mare fond suveran din lume, Fondul Guvernamental de Pensii al Norvegiei, evaluat în prezent la aproximativ 400 de miliarde de euro.

Informații utile

Excursia printre fiordurile nordului la bordul unui vas costă 390 de coroane norvegiene, adică aproximativ 50 de euro. Biletul se poate cumpăra fie direct din fața vaporului ancorat în port, fie de la biroul de informare turistică. Din toamnă și până primăvara, vasul por­neș­te fix la ora 12 și se organizează o singură excursie pe zi.

Muzeul petrolului se află la zece minute de mers pe jos din portul turistic. Este deschis din toamnă și până la 31 mai, de luni până sâmbătă, între orele 10 și 16, iar duminica între 10 și 18. Biletul costă 100 de coroane (13 euro), iar pentru copii și studenți 50 de coroane. Din Oslo până la Stavanger se poate ajunge în 45 de minute cu avionul, biletul dus-întors costând circa 100 de euro/persoană.
Cât privește drumul București-Oslo-București, biletul de avion se ridică la circa 600 de euro (nu există zbor direct), iar cazarea (cu mic dejun inclus) într-un hotel de patru stele din capitala Norvegiei este 160 de euro/persoană.