Un botnet dispune de mecanisme care permit atacatorilor să controleze de la distanță sistemele informatice infectate, aceștia putând dispune chiar și de milioane de calculatoare fără ca utilizatorii să știe. Virusul Redirector.Paco infectează terminalele celor care folosesc frecvent site-uri de partajare de fișiere, descarcă documente atașate din e-mail-uri provenite de la expeditori necunoscuți, accesează site-uri cu conținut îndoielnic și nu folosesc o soluție de securitate.
Hackerii controlează integral rezultatele căutărilor
Troianul Redirector.Paco se folosește de un fișier de tip PAC (Proxy auto-config) care redirecționează toate căutările de pe Google, Bing sau Yahoo.
Concret, firmele care derulează campanii publicitare online vor ajunge să plătească pentru afișarea de reclame către audiențe formate din utilizatori fictivi, iar sumele plătite de companii se vor împărți între furnizorul serviciilor de publicitate și paginile operate de hackeri, în general producători de conținut.
De regulă, la fiecare căutare după un anumit termen cheie, motorul de căutare (Google, Bing, Yahoo, etc.) afișează rezultate conform interesului utilizatorilor. Hackerii au reușit să modifice setările browserului și să interogheze orice căutare pe un server deținut de răufăcători și nu pe cel al motorului de căutare. Astfel, serverul controlat de atacatori va afișa reclame configurate să le aducă bani, iar manipulând reclamele afișate aceștia își revendică o parte din comision.
Acest tip de campanie creează prejudicii mai ales companiilor care plătesc pentru publicitate bazată pe afișări și clickuri. De exemplu, programul AdSense al Google afișează reclame relevante pe anumite siteuri (ziare, reviste, bloguri, etc.) conform căutărilor utilizatorilor și împarte veniturile obținute din publicitate cu partenerii săi. Deși li se generează o listă cu rezultate alterate, utilizatorii infectați cu acest virus nu vor fi păgubiți. Cu toate acestea, dat fiind că în urma căutărilor hackerii pot genera orice rezultate, acestora li se pot furniza link-uri periculoase sau amenințări cibernetice precum ransomware, care criptează date de pe dispozitive.
Redirector.Paco a devenit activ încă de la mijlocul lunii septembrie 2014, iar de atunci a infectat mai mult de 900.000 de IP-uri la nivel mondial, cele mai multe din India, Malaezia, Grecia, SUA, Italia, Pakistan, Brazilia și Algeria.