O aplicație pentru smartphone ar putea detecta boala Alzheimer în stadiu incipient

Sursă: Dreamstime

Un prototip de aplicație pentru smartphone a fost dezvoltat de oamenii de știință pentru a detecta cele mai incipiente stadii ale bolii Alzheimer. Aplicația urmărește modificări minuscule ale dimensiunii pupilei unei persoane, despre care cercetări anterioare au arătat că pot indica o boală neurologică preclinică.

O echipă de cercetători de la UC San Diego a demonstrat în 2019 modul în care analizarea pupilelor ar putea identifica persoanele cu risc genetic ridicat de a face boala Alzheimer.

Testul implică urmărirea modificărilor mărimii pupilei, în timp ce o persoană îndeplinește o sarcină cognitivă, potrivit NewAtlas.

Ideea a apărut în urma unor cercetări care au descoperit zona din creier unde începe să se dezvolte Alzheimer: locus coeruleus. Această zonă este supusă unor daune timp de zeci de ani, înainte ca pacienţii cu demenţă să înceapă să prezinte simptome.

De asemenea, această regiune a creierului joacă un rol crucial în controlul dilatării pupilei. Locus coeruleus este o mică parte (marcată cu verde) a trunchiului cerebral, care eliberează noradrenalină, un produs chimic responsabil pentru reglementarea ritmului cardiac, atenţiei, memoriei şi cogniţiei.

Subiecții cu deficiențe cognitive ușoare au arătat o dilatare mai mare a pupilei

Unele studii timpurii au indicat că subiecții cu deficiențe cognitive ușoare au arătat o dilatare mai mare a pupilei la finalizarea unui test cognitiv, în comparație cu adulții sănătoși din punct de vedere cognitiv.

Eric Granholm, unul dintre autorii cercetării din 2019, a colaborat cu o echipă de ingineri IT de la UC San Diego pentru a vedea dacă ar putea folosi tehnologia modernă a camerelor smartphone pentru a aduna cu precizie date despre dilatarea pupilei.

Efortul lor a dus la un prototip de aplicație pentru smartphone, concepută pentru a fi utilizată cu ușurință acasă.

Aplicația poate înregistra eficient dimensiunile pupilei cu o precizie submilimetrică

Noua aplicație folosește camerele cu infraroșu care se găsesc în multe smartphone-uri.

Combinată cu datele obținute de la camera color a unui smartphone, aplicația poate înregistra eficient dimensiunile pupilei cu o precizie submilimetrică.

Deocamdată, aplicația este un prototip

Pentru a face aplicația cât mai ușor de utilizat, echipa de cercetare a lucrat cu mai mulți adulți în vârstă, pentru a dezvolta o interfață simplă, astfel încât testele pupilelor să poată fi finalizate cu precizie.

Mai precis, a fost vorba de proiectarea unui accesoriu din plastic, care se așează peste smartphone, astfel încât utilizatorul să își poată plasa ochiul în poziția corectă, iar camera să analizeze pupila.

Deocamdată, aplicația este un prototip, așa că nu va putea fi instalată pe smartphone prea curând. Următorii pași vor fi validarea aplicației la pacienții cu deficiențe cognitive ușoare și confirmarea clară că măsurătorile aplicației sunt utile în identificarea celor cu boala Alzheimer.

Aproximativ cinci până la opt la sută din toate persoanele cu vârsta peste 65 de ani au o formă de demență. Se estimează că jumătate dintre persoanele de peste 85 de ani suferă de demență.

Demența este adesea împărțită în două categorii principale – de tip Alzheimer și de tip non-Alzheimer. În demența de tip Alzheimer intră simptomele pierderii memoriei, plus afectarea altor funcții ale creierului, cum ar fi funcția limbajului (afazie), incapacitatea de a mișca mușchii asociați cu vorbirea (apraxie) sau de percepție (agnozii).