Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Toronto susține că unii oameni ar putea să-și îmbunătățească memoria printr-o aplicație de pe smartphone. Această aplicație, numită HippoCamera, ajută prin imitarea comportamentului hipocampului creierului, scrie Medicalnewstoday.

Creștere și cu 56% a capacității de a-și aminti detalii ale unor evenimente

Cercetătorii cred că hipocampul redă, în mod repetat, amintirile din creier, la o viteză mare, ajutându-le să le stabilească pentru memoria pe termen lung. Ei au descoperit că persoanele care au folosit aplicația timp de două săptămâni au înregistrat o creștere și cu 56% a capacității lor de a-și aminti detalii ale unor evenimente înregistrate cu HippoCamera.

Persoanele care au folosit-o timp de 70 de zile consecutiv au înregistrat o creștere de 84%.  HippoCamera este disponibilă pentru iPhone și iPad Apple, dar, deocamdată, nu e funcțională pentru utilizare în afara cercetării. Dezvoltatorii se așteaptă ca aplicația să fie disponibilă publicului în curând.

De ce sunt importante amintirile puternice

O mare parte din ceea ce suntem, ca oameni, are legătură amintirile noastre. De fapt, aceste amintiri reprezintă experiențele pe care ne bazăm atunci când interacționăm cu lumea.

Persoanele cu deficiențe de memorie au probleme în a se adapta, pierzându-și încrederea în capacitățile lor. În plus, faptul că cineva nu-și mai poate aminti cine este și ce a făcut în trecut, atrage după sine un sentiment de izolare.

HippoCamera poate face chiar mai mult

Deși HippoCamera îi ajută pe oameni să-și amintească doar acele amintiri specifice pe care le-a înregistrat, s-ar putea să fie de ajutor și în alt fel, afirmă autorul principal al studiului, dr. Chris Martin, profesor de neuroștiință la Universitatea de Stat din Florida.

Printre posibilele sale beneficii, a menționat Martin, ar putea fi și capacitatea de a aprofunda conexiunile dintre utilizatorul HippoCamera și persoanele care au participat la evenimente înregistrate, ca rezultat al capacității lor de a-și aminti și a împărtăși anumite experiențe.

Experimente de refacere a memoriei

În cadrul experimentului, participanții au înregistrat cinci clipuri, de câte 24 de secunde, ale evenimentelor de zi cu zi, timp de două săptămâni, folosind HippoCamera. Pe măsură ce au surprins fiecare eveniment, au înregistrat și o descriere audio, de opt secunde a semnificației evenimentului. Indivizii au fost instruiți să reia șase evenimente înregistrate anterior, în fiecare zi, pe o perioadă de două săptămâni.

Pe măsură ce un videoclip era redat, pe ecran a apărut un text care arăta cât timp a trecut de la înregistrarea evenimentului și data acestuia. Videoclipul a fost redat apoi la viteză triplă – imitând redările de mare viteză ale hipocampului – însoțite de descrierea înregistrată a evenimentului, redat la viteză normală. Cercetătorii au efectuat un al doilea studiu, menit să arate mai bine utilizarea aplicației în lumea reală. În acest experiment, indivizii au înregistrat un singur eveniment în fiecare zi și au reluat un eveniment, timp de 10 săptămâni.

Ce speră acum autorii studiului

După ambele experimente, cercetătorii au efectuat teste de memorie în care participanții și-au văzut clipurile în timp ce activitatea lor cerebrală a fost monitorizată cu un RMN. Cercetătorii au comparat apoi scorurile cu testele de bază, administrate la începutul fiecărui experiment.

Scanările au arătat că, pe măsură ce evenimentele au fost reluate, a existat o activitate crescută în hipocamp și că a existat o corelare bună între gradul acestei activități și numărul de detalii pe care și le-a amintit un participant.

„Cu HippoCamera, sperăm să stimulăm sau să facem hipocampul să-și amintească, astfel încât amintirea unor evenimente să poată fi păstrată”, a adăugat ea.