O infecție bacteriană mortală se răspândește deja. O infecție bacteriană potențial mortală, numită sindromul șocului toxic streptococic (STSS), se răspândește în Japonia, stârnind întrebări despre ce anume o cauzează și cum poate fi prevenită.
Institutul Național de Boli Infecțioase din Japonia a dat o declarație încă din luna martie în care avertiza că STSS se extinde rapid în țară. Începând cu 2 iunie, Ministerul Sănătății din Japonia a raportat 977 de cazuri de la începutul anului 2024, depășind cele 941 de cazuri de anul trecut, scrie CBC news.
Adică de aproape două ori și jumătate numărul raportat în SUA până acum în acest an.
STSS este o infecție bacteriană „rară, dar gravă”
STSS este o infecție bacteriană „rară, dar gravă”, care se poate „dezvolta foarte repede într-o urgență, care pune viața în pericol”, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Primele simptome ale bolii includ adesea febră, frisoane, dureri musculare, greață și vărsături, afirmă CDC. Ministerul Sănătății din Japonia adaugă că oamenii au și dureri și umflături la nivelul brațelor și picioarelor.
După 24 până la 48 de ore, apare tensiunea arterială scăzută, care poate provoca probleme mai grave, inclusiv insuficiența organelor, creșterea ritmului cardiac și respirație rapidă.
„Chiar și cu tratament, STSS poate fi mortal. Din 10 persoane cu STSS, până la 3 persoane vor muri din cauza infecției”, spune CDC.
În SUA, CDC a numărat 395 de cazuri în acest an, nu departe de cele 390 raportate la acest moment anul trecut.
Ce cauzează sindromul șocului toxic streptococic
Sindromul șocului toxic streptococic este cauzat de toxinele eliberate de Streptococcus pyogenes, cunoscut sub denumirea de Streptococcus de grup A sau GAS, care provoacă în mod obișnuit dureri în gât și infecții ale pielii, explică dr. Céline Gounder, colaborator medical al CBS News, expertă în boli infecțioase.
„Mai puțin frecvent, GAS provoacă infecții în sânge, plămâni, precum și infecții care atacă carnea”, a explicat Gounder. „Aproximativ 30 până la 60% dintre persoanele care se confruntă cu aceste forme foarte grave ale infecției vor muri din cauza aceasta”, subliniază ea.
Nu se știe, încă, de ce aceste infecții severe devin din ce în ce mai frecvente, spun experții, dar există modalități de a ajuta la prevenirea infecției.
„Deoarece varicela și gripa sunt factori de risc pentru infecția severă cu GAS, vaccinarea împotriva virusului varicela zoster și gripa poate reduce riscul de infecție severă cu GAS”, a spus Gounder. „Persoanele care au fost în contact strâns cu cineva cu infecții severe cu GAS și care sunt imunodeprimate, femeile gravide sau cei cu răni deschise ar trebui să ia antibiotice pentru a preveni infecția”, adaugă ea.
Factori de risc pentru sindromul șocului toxic streptococic
Oricine se poate îmbolnăvi de STSS, spune CDC, dar anumiți factori de risc pot crește riscul, inclusiv:
- Vârsta – este cel mai frecvent la adulții de 65 de ani sau peste
- Infecții sau leziuni care afectează pielea
- Alți factori de sănătate, inclusiv diabetul și tulburarea consumului de alcool
Factorii de risc pentru infecțiile severe cu streptococ de grup A includ traume, intervenții chirurgicale, arsuri, imunosupresie, sarcină, diabet, consumul de droguri injectabile, lipsa de adăpost și infecția cu varicela sau gripa.
De la sfârșitul anului 2022, mai multe țări au înregistrat rate în creștere ale GAS, inclusiv Regatul Unit, Irlanda, Franța, Țările de Jos și Suedia.
„Focare ca acestea vorbesc despre necesitatea supravegherii și controlului bolilor infecțioase în curs, nu numai în Statele Unite, ci în întreaga lume”, a spus Gounder.
Unii experți consideră că creșterea rapidă a cazurilor de anul trecut a fost legată de ridicarea restricțiilor impuse în timpul pandemiei de coronavirus. Autoritățile nu au mai putut să interzică persoanelor infectate să stea departe de muncă sau să recomande spitalizarea.