Reducerea crampelor musculare
Crampele musculare sunt unul dintre cele mai neplăcute efecte secundare ale antrenamentului dar pot apărea și când dormim. Crampele pot fi cauzate de deshidratare sau lipsa nutrienților. Nutrienții legați de ameliorarea crampelor musculare sunt potasiul, calciul, sodiul și magneziul.
Bananele conțin trei dintre acești patru nutrienți, fără sodiu. În timp ce o banană conține 9% din aportul zilnic recomandat de potasiu și 8% din aportul zilnic recomandat de magneziu, conține doar aproximativ 1% din aportul zilnic recomandat de calciu. Pentru prevenirea crampelor ocazionale, trebuie să vă asigurați că aveți și alte surse de calciu, conform Mashed.com.
Mai multă energie
Deoarece bananele se laudă cu trei zaharuri naturale – fructoză, glucoză și zaharoză – sunt o alegere comună pentru sportivi și pentru cei care vor un impuls rapid de energie. Toate aceste trei zaharuri naturale conțin aceleași calorii, dar organismul le procesează diferit. Fructoza și glucoza sunt absorbite direct în fluxul sanguin, în timp ce zaharoza trebuie mai întâi descompusă de organism. Înseamnă că fructoza și glucoza vă vor oferi energie rapid, în timp ce zaharoza va oferi energie într-o perioadă scurtă de timp.
Vitamina B6 din banane este de mare ajutor. Un studiu a constatat că consumul unei banane, înainte de o cursă pe biciclete de 75 de kilometri, a avut același efect precum băuturile energizante cu carbohidrați pentru performanța și rezistența unui atlet.
Pot fi de ajutor dacă încerci să slăbești
Bananele au doar aproximativ 100 de calorii și o cantitate minusculă de grăsime, așa că sunt o opțiune excelentă dacă încercați să dați jos kilogramele în plus. În plus, banana conține substanțe care ajută să te simți mai plin pentru mai mult timp.
Bananele verzi conțin ceea ce se numește amidon rezistent, un carbohidrat nedigerabil care funcționează în organism la fel ca fibrele solubile. Bananele necoapte conțin și pectină, o substanță asemănătoare fibrelor.
Nivelurile de zahăr din sânge sunt ținute sub control
Bananele au un indice glicemic scăzut spre mediu, o scală care determină cât de repede crește un aliment nivelul de zahăr din sânge. Cu cât numărul este mai mic (55 sau mai mic este considerat scăzut) înseamnă că alimentele în cauză sunt digerate și absorbite mai lent, ceea ce duce la o creștere mai treptată și mai puțin imediată a nivelului de zahăr din sânge și a insulinei.
De-a lungul timpului, creșterile de zahăr din sânge pot duce la întărirea și îngustarea vaselor de sânge, ceea ce poate duce la atac de cord sau un accident vascular cerebral. Creșterile necontrolate ale zahărului din sânge pe termen lung pot determina organismul să devină incapabil să scadă singur glicemia – diabet de tip 2.
Reducerea poftei de dulciuri
Oricine știe că zahărul dă dependență și, pe măsură ce mănânci dulciuri, ai mânca și mai multe. O banană în fiecare zi poate tăia această poftă de dulciuri.
Probabil pentru că banana, atunci când este asociată cu o sursă de proteine, cum ar fi iaurtul simplu sau un ou fiert, stabilizează zahărul din sânge și astfel reduce pofta de zahăr.
O tensiune arterială mai bună
O creștere a tensiunii arteriale în condiții de stres este normală, dar dacă tensiunea arterială este mare constant, e bine să mâncați o banană în fiecare zi – deoarece tensiunea arterială ar putea fi mai ușor de gestionat.
Principalul motiv pentru care o banană poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale este potasiul. S-a dovedit că un aport zilnic mai mare de potasiu reduce tensiunea arterială, iar o banană conține în medie 326 de mg de potasiu.
Ajută la sănătatea intestinului
Ca fibră prebiotică, bananele hrănesc bacteriile bune ale intestinului și promovează o digestie sănătoasă. Bacteriile intestinale au nevoie însă și de o dietă echilibrată, așa că experții spun că trebuie să vă asigurați că mâncați și alte alimente bogate în fibre.
În 2021, cercetătorii din Australia au revizuit mai mult de 50 de studii mai vechi pentru a avea o mai bună înțelegere a modului în care intestinul ne afectează sănătatea generală.