Acţiunile Bankia au înregistrat o puternică prăbuşire, după ce acţionarii au fost avertizaţi că vor trebui să plătească asanarea băncii şi după mai multe zile de importante recuperări datorate iminentei injectări de capital, pe care o pregătesc autorităţile în cadrul planului de salvare a băncilor spaniole, în valoare de 100 de miliarde de euro.
Acţiunile au ajuns să se prăbuşească cu peste 25%, până la 1,219 de euro pe acţiune, după ce îşi triplaseră valoarea în ultimele patru săptămâni.
Instituţia financiară preluată de stat, care în primele sesiuni a cunoscut o creştere continuă a valorii acţiunilor de până la 7,73%, a virat dintr-o dată în jos, din cauza avalanşei de ordine de vânzare.
Această schimbare bruscă şi avalanşa de vânzări ale deţinătorilor care doreau să obţină beneficii, au obligat la inhibarea valorii în unele momente ale negocierii.
Mai precis, puternica revigorare din ultimele sesiuni a motivat, joia trecută, Fondul de Restructurare Bancară Ordonată să amintească faptul că acţionarii "vor trebui să participe" la acoperirea costului "asanării" sale.
Instituţia îşi triplase valoarea la bursă, de la data de 17 iulie, când s-a înregistrat minimul său istoric la închiderea unei sesiuni la valoarea de 0,529 euro. Scandalul de la bursă referitor la Bankia a început în mai, odată cu intervenţia statului asupra capitalului său, fapt care a determinat demisia preşedintelui băncii, Rodrigo Rato.