Concret, banca italiana sustine financiar realizarea a doua contracte pentru furnizarea de echipamente destinate producerii si transportului de energie termica in zona de nord-vest a Capitalei. Cele doua contracte, in valoare totala de 9,5 milioane de dolari, se deruleaza pe o perioada de cinci ani, cu o dobanda de 3,9 %, diferenta pana la Libor fiind suportata de Guvernul italian.
Italo Mazzanti, presedintele firmei Techno Water, afirma ca finantarea va fi utilizata pentru furnizarea a doua cazane cu o capacitate de 30 de gigacalorii pe ora, pentru producerea energiei termice la Casa Presei si pentru reabilitarea a 15 puncte termice din zona de nord-vest a Bucurestiului, inclusiv prin inlocuirea armaturilor din sistemul de transport primar si secundar.
Astfel de armaturi, produse de grupul de firme Raimondi din Italia, au fost preferate de Radet si pentru reabilitarea sistemului de transport energie termica in alte zone ale Capitalei.
In perioada 1998- 1999, compania Techno Water a mai livrat 107 armaturi cu diametre cuprinse intre 400 si 1200 mm, in baza unui imprumut contractat de Radet la aceeasi banca italiana, cu o dobanda anuala de 5,54%. Reprezentantii Regiei Autonome de Distributie Energie Termica sustin ca produsele firmelor italiene pe care societatea Techno Water le reprezinta in Romania se adapteaza perfect retelei de distributie din Capitala, avand in vedere faptul ca aceasta retea este a doua ca marime din lume (cu 4.000 de kilometri de conducte), dupa cea din Moscova.
Contractele incheiate de Techno Water in Romania anul trecut totalizeaza aproximativ 13,5 milioane dolari, din care aproximativ 3,5 milioane dolari constituia contracte directe incheiate cu beneficiarii, restul de 10 milioane dolari finnd contracte intermediate ca reprezentanta a producatorilor directi, negocierile urmand sa fie purtate ulterior intre producatori si beneficiari.
In ce priveste acordul semnat intre Efibanca si BCR, banca italiana intentioneaza sa finanteze continuarea lucrarilor de modernizare si reabilitare a sistemului de producere si distributie a energiei termice din Bucuresti, dar si pentru constructia retelei de distributie de gaze naturale in Giurgiu, prin realizarea unei magistrale de transport gaze naturale cu utilizarea unor conducte de polietilena.