Realitatea este ca nici nu stie cand s-au petrecut toate aceste salturi in cariera. Si nici nu poate spune ca s-a straduit din rasputeri pentru ca totul a venit lin, pe nesimtite aproape. Nevenca Vlaicu inca nu s-a obisnuit cu ideea ca a terminat facultatea si cu invatatura. Interlocutoarea noastra recunoaste ca intotdeauna i-a placut sa citeasca, sa cerceteze, sa descopere. Daca nu ar fi fost sa ajunga director de resurse umane la ABN Amro, probabil ca acum ar fi fost cercetatoare la vreun institut de biologie. De fapt, corect ar fi sa spunem ca, daca nu ar fi fost sa ajunga nici director de resurse umane, nici cercetatoare, in mod sigur ar fi devenit medic. Aceasta a fost pasiunea din copilarie si adolescenta. Era atat de convinsa de vocatia sa, incat a urmat chiar Scoala medicala din Arad. In ultimul an s-a razgandit dintr-o data. Practica din spitale a dezamagit-o profund. Si-a dat seama ca un doctor nu poate trata cu adevarat oamenii, daca nu are medicamente si echipamente corespunzatoare de lucru. „Pe vremea aceea – isi aminteste Nevenca Vlaicu – puneam apa oxigenata pe tamponul de vata, in loc de spirt, pentru a dezinfecta locul unde trebuia sa facem injectia. Desigur ca nu putea avea nici un fel de eficienta. Din cauza acestor lipsuri majore, din dotarea materiala a spitalelor apareau fel si fel de complicatii si era greu sa salvezi oamenii.”
Si uite asa a ajuns sa dea la facultatea de biologie. In amintirea vechii sale pasiuni, medicina, s-a inscris totusi la specializarea biologie medicala. Mai departe, drumul a purtat-o incet, incet tot spre ceea ce i-ar fi placut sa faca in adolescenta. S-a inscris la un program de masterat in comportamentul uman. Acolo a avut marea sansa de a intalni o profesoara care a facut-o sa se indragosteasca de acest domeniu nou si fascinant. Numai ca, pe langa invatatura, mai trebuia sa mai faca si altceva pentru a putea trai in Bucuresti. S-a angajat la o intreprindere romano-italiana ca sef control de calitate. „Sediul era departe. La IPRS Baneasa. Pierdeam trei ore pe drum. Dupa-amiaza si seara ma duceam in laborator, la facultate, pentru a-mi continua cercetarile.” Oricum, experienta de la Italromedica srl i-a folosit ulterior. „La inceput nu stiam nimic despre activitatea din aceasta societate. Cu toate acestea a trebuit sa fac fata sarcinii de a controla munca a 200 de femei, fiecare cu problemele ei, cu pregatire diferirita si din medii diferite.”
Firma a crescut in timp, dar Nevenca Vlaicu nu a mai avut rabdare sa astepte sa avanseze acolo profesional. Si-a trimis CV-ul la firma de recrutare si selectie Snelling, specificand ca ar vrea un post in domeniul resurselor umane. Ocazia s-a ivit mai repede decat de astepta. La ABN Amro a fost chemata la trei interviuri in doua saptamani. „Ei cautau un asistent de resurse umane pe partea administrativa. Experienta mea de a organiza munca si productia la o echipa de 200 de oameni a avut impactul dorit.” La vremea aceea, ABN Amro era in faza de inceput a activitatii in Romania. Nevenca Vlaicu a avut ocazia sa creasca o data cu firma. „Cand m-au angajat credeam ca managementul resurselor umane inseamna numai recrutarea si selectia oamenilor. Nu stiam cat de mare poate fi acest domeniu.” La ABN Amro a trebuit sa inteleaga si domeniul specific bancar. Sa analizeze structura organizatiei pentru
a-si putea da seama cum functioneaza departamentele, care este legatura dintre ele si care sunt problemele de comunicare.
Familia a trecut pe planul doi
Fiindca la inceput se faceau multe angajari, tanara asistenta a fost pregatita pentru a participa direct la procesul de recrutare si selectie. Treptat, a devenit un fel de specialist mai mic in domeniu: human resources officer. Asa a inceput sa fie implicata in procesul de instruire, laolalta cu colegii sai de breasla din strainatate. Oricum, nu se gandea ca ar putea fi pusa atat de repede in situatia de a conduce departamentul de resurse umane asa cum de fapt s-a intamplat. Oportunitatea a aparut datorita plecarii predecesoarei sale la biroul regional de la Amsterdam. „Eu nu aveam experienta necesara – recunoaste cu simplitate Nevenca Vlaicu. Mi-au spus insa ca mi se va acorda tot sprijinul si vor fi alaturi de mine pentru a putea face fata acestei schimbari.” Noua directoare a reorganizat tot departamentul de resurse, a angajat 60 de oameni in Bucuresti si in tara si pregateste de zor planuri pentru a veni in intampinarea strategiilor top managementului bancii.
A trebuit insa sa reduca la minimum, cum s-ar zice, motorul vietii personale. A abandonat deocamdata doctoratul la care se inscrisese si nu se gandeste inca la … beneficiile unei casatorii sau familii. Intre cariera si bucuriile de zi cu zi ale vietii este greu de stabilit un echilibru.     
Carte de vizita: Nevenca Zoranca Vlaicu
Data nasterii: 20 februarie 1972
Stare civila: necasatorita
Studii: Universitatea Bucuresti, Facultatea de Biologie, promotia 1995
Cursuri de specializare: 1996 Universitatea Bucuresti – Masterat in neurobiologie;1998 DCI International Consultants – Dezvoltarea aptitudinilor de intervievare;1998 ASEBUSS Romania – Managementul resurselor umane;
1999 European Corporate Development – Dezvoltarea aptitudinilor de conducere; 1999 MCE Londra – Conducerea resurselor umane; 1999 ABN Amro Amsterdam – Cresterea eficientei in decizii; 2000 IFLB Luxemburg – Managementul resurselor umane
Experienta profesionala: 1995 Italromedica – sef control de calitate; ABN Amro – martie1998 asistent resurse umane – august 1998 officer resurse umane – septembrie 1999, manager resurse umane.
Hobby: muzica si sofatul.