O biserică de lemn din Moldova a fost mistuită de incendiu. A fost construită în 1801 și era unică
În cursul zilei de vineri, 28 octombrie, a avut loc un incendiu puternic la o biserică dintr-un cimitir din satul Mărăști, din comuna băcăuană Filipeni. Momentan, nu se știe cauza incendiului, însă, din păcate, biserica a fost distrusă complet.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bacău spune că incendiul a fost cu flacără deschisă și cu degajări mari de fum.
„Arderea s-a manifestat generalizat, cu flacără deschisă şi degajări de fum, pe o suprafaţă de aproximativ 160 de metri pătraţi în biserică şi aproximativ 16 metri pătraţi clopotniţă”, arată Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bacău.
La fața locului au ajuns mai multe autospeciale
Mai multe echipe de pompieri au intervenit pentru stingerea focului, iar la fața locului au fost prezente trei autospeciale de primă intervenție și comandă, cinci autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.
Incendiul a fost stins în jurul orei 11:00 și nu au existat victime. În ceea ce privește cauza care a dus la un astfel de incendiu, aceasta urmează să fie stabilită de către cei care fac cercetări la fața locului.
Biserica a fost construită în 1801
Biserica mistuită de flăcări a fost construită în anul 1801 de către vornicul Mihalache Sturza, nepotul lui Ioan Sturza, domnitor al Moldovei. Această biserică, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost singurului lăcaș de cult de la construire și până în ziua de azi.
Travel in Romania notează că în patrimoniul bisericii de la Mărăști erau păstrate numeroase cărți de cult foarte vechi, majoritatea dintre ele fiind scrise în chirilică și datând de la începutul secolului al XIX-lea.
Biserica era unică în rândul celor din lemn din Moldova, iar catapeteasma acesteia era cea mai importantă piesă din tezaurul acesteia. Ea fusese confecționată din lemn de tei și lucrată în stil rococo. De asemenea, era și păstrătoarea unor picturi de foarte mare expresivitate.
„În 2007, din cauza faptului că bârnele s-au depărtat foarte mult, biserica a fost îmbrăcată în lambriu la exterior, iar în interior a fost tăbănuită cu scândură de brad. Acoperişul este de draniţă, la fel ca la începuturile sale. Trebuie remarcate cele două turle mari, specific bisericilor boiereşti de secol XIX, precum şi turla mai mică, de deasupra Altarului, în formă de bulb de ceapă.
Pridvorul este o adăugire ulterioară, datând din anul 1923, an în care biserica a suferit o reparaţie generală. Alte reparaţii mai consistente au avut loc în 1965, iar ultimele în 2007”, arată sursa anterior citată.