Este alertă maximă în China după ce autoritățile au emis o alertă ce vizează o boală foarte rară. Aceasta și-a făcut apariția în Evul Mediu.
Comitetul pentru sănătate din oraşul Bayannur, oraș din regiunea autonomă chineză Mongolia Interioară, a emis o alertă de nivelul trei, a doua cea mai scăzută dintr-un sistem cu patru niveluri, care interzice vânarea şi consumul animalelor ce ar putea transmite această boală.
De asemenea, populaţiei i se solicită să raporteze orice caz suspect de ciumă sau de febră fără cauze clare şi să anunțe autorităţile dacă descoperă marmote bolnave sau moarte.
Ce a dus la acest avertisment
Avertismentul de duminică vine după raportarea a patru cazuri de ciumă în Mongolia Interioară în noiembrie anul trecut, dintre care două de ciumă pneumonică, cea gravă formă.
Ciuma bubonică, cunoscută şi sub numele de „Moartea Neagră” în Evul Mediu, este o boală extrem de infecţioasă şi adesea fatală, fiind răspândită mai ales de rozătoare.
Cazurile de ciumă nu sunt neobişnuite în China, însă focarele au devenit din ce în ce mai rare. În perioada 2009-2018, China a raportat 26 cazuri şi 11 decese din această cauză.
Ce spune OMS
Ciuma bubonică este o boală bacteriană răspândită de purici sau rozătoare sălbatice, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). OMS adaugă că aceasta poate ucide un adult în mai puțin de 24 de ore.
Publicul ar trebui să-și îmbunătățească conștientizarea și abilitatea de auto-protecție și să raporteze prompt condițiile anormale de sănătate”, se arată într-un comunicat oficial.
Oficialii au adăugat perioada de avertizare va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului 2020.
În timp ce avertismentul este în vigoare, vânătoarea și mâncarea animalelor care ar putea transporta ciuma este interzisă.
Cetăţenii au fost rugaţi să raporteze cazuri suspecte de ciumă sau febră, fără cauze clare. De asemenea, li s-a spus să raporteze marmotele bolnave sau moarte.
Alerta de ciumă bubonică vine la doar câteva luni după ce pandemia coronavirusului a pus lumea în genunchi și continuă să facă ravagii.