În primele două luni ale acestui an, cazurile de rujeolă au crescut simțitor față de aceeași perioadă a anului trecut. Acest lucru s-a întâmplat din cauza pandemiei de coronavirus, care a afectat campaniile de vaccinare împotriva acestei boli.
OMS şi UNICEF anunţă o ”explozie” de cazuri de rujeolă
Cazurile de rujeolă au crescut cu 79% în primele două luni ale acestui an, comparativ cu 2021, după ce COVID-19 și blocajele au perturbat campaniile de vaccinare a copiilor din întreaga lume, potrivit datelor UNICEF și ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
În ianuarie și februarie, au fost raportate 17.338 de cazuri de rujeolă la nivel mondial, în creștere față de 9.665 în aceeași perioadă a anului trecut.
Rujeola este o boală foarte contagioasă, care poate fi deosebit de periculoasă pentru copiii mici și bebeluși. Ea se răspândește mai repede decât Ebola, gripa sau COVID-19.
Directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, a descris lacunele în materie de imunizare, combinate cu o revenire la amestecul social în urma pandemiei, drept o „furtună perfectă”, relatează Reuters.
„Rujeola este mai mult decât o boală periculoasă și potențial mortală. Este, de asemenea, un prim indiciu că există lacune în acoperirea noastră globală de imunizare, lacune pe care copiii vulnerabili nu și le pot permite”, spune ea.
Țările cu cele mai mari focare de rujeolă din ultimele 12 luni sunt Somalia, Liberia, Yemen, Afganistan și Coasta de Fildeș. În acest timp au existat 21 de focare majore în această perioadă.
Campaniile de vaccinare împotriva rujeolei au fost afectate de COVID
Campaniile de imunizare a copiilor au fost afectate în întreaga lume în timpul pandemiei de coronavirus, iar lucrurile nu și-au revenit pe deplin.
La începutul lunii aprilie, 58 de campanii din 43 de țări erau încă amânate, ceea ce a afectat 212 milioane de persoane, majoritatea copii. 19 dintre aceste campanii sunt pentru rujeolă, ceea ce pune în pericol 73 de milioane de copii, au declarat UNICEF și OMS.
De asemenea, au fost perturbate campaniile de imunizare pentru boli precum tifosul și poliomielita. Luna trecută, Malawi a raportat primul caz de poliomielită din ultimele decenii, în timp ce Pakistanul, una dintre cele două țări în care poliomielita rămâne endemică, a înregistrat luna aceasta primul caz după mai bine de un an. citiți mai mult
OMS și UNICEF au declarat că este imperios necesar să se repună pe drumul cel bun campania de vaccinare.