Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a vorbit marți, 17 mai, despre riscul prezentat de accidentul vascular cerebral. Potrivit explicației oferite de Alis Grasu, o persoană își pierde viața o dată la fiecare șase secunde din cauza afecțiunii.
La fiecare şase secunde, o persoană moare
Declarația a fost făcută la lansarea campaniei de conştientizare a riscului unui accident vascular cerebral „Timpul înseamnă viaţă”, organizată de Asociaţia pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral (ALIA), în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România, Asociaţia Naţională Română de STROKE, Colegiul Medicilor România, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi Angels România.
„La fiecare şase secunde, o persoană moare din cauza unui accident vascular cerebral la nivel mondial. În medie, o persoană din şase va suferi un accident vascular cerebral pe parcursul vieţii. (…) Până la apariţia trombolizei, dintre persoanele care făceau accident vascular cerebral jumătate plecau acasă cu cel puţin o dizabilitate.
De la introducerea tratamentului trombolitic, proporţia a scăzut, scade continuu numărul celor care rămân cu urmări, cu dizabilităţi după accidentul vascular cerebral ischemic. Un pacient cu accident vascular cerebral netratat pierde în jur de 1,5 – 2 milioane de neuroni pe minut”, a declarat Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.
În România se înregistrează anual în jur de 55.000 accidente vasculare cerebrale
La rândul său, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, Cristina Tiu, a precizat că în România se înregistrează anual aproximativ 55.000 accidente vasculare cerebrale cu o mare mortalitate, morbiditate, cu dizabilitate reziduală la 30% dintre pacienţi.
„Din păcate, partea de endovascular nu a ţinut pasul la fel de bine şi este obiectivul nostru în acest moment să creştem rata de trombectomie mecanică. Sunt cinci centre active. (…) Este imperios necesar să creăm o curriculă de pregătire pentru neuro-intervenţional, pentru că, altfel, nu vom putea acoperi aceste nevoi.
Momentul între debutul simptomelor şi până la apelul către ambulanţă este undeva la 185 de minute. În ceea ce priveşte partea legată de ambulanţă întârzierea este undeva de 83 de minute. Avem nevoie de mult mai multe centre de neuroreabilitare. Avem nevoie neapărat de strategie naţională pentru accidentul vascular cerebral”, a explicat Cristina Tiu.
Alexandru Rafila spune că este necesară o abordare strategică
De asemenea, ministrul Sănătății a subliniat că este necesară „o abordare strategică” a acestei patologii, astfel încât pacienții să aibă acces la servicii medicale care să poată să facă posibil tratamentul precoce al accidentului vascular ischemic la nivel naţional.
„Avem deja un model de bună practică care se extinde în ceea ce priveşte tratamentul infarctului miocardic şi care a dus la schimbarea indicatorilor legaţi de supravieţuirea şi supravieţuirea de bună calitate a persoanelor cu infarct. (…) Este necesară o abordare strategică a acestei patologii, care să ducă la accesul la servicii medicale care să poată să facă posibil tratamentul precoce al accidentului vascular ischemic la nivel naţional. Să nu existe practic niciun judeţe în care să nu existe acces la acest tip de servicii. Va reduce mult mortalitatea şi, mai ales, dizabilitatea, pentru că multe dintre persoanele care suferă accidente vasculare cerebrale rămân cu sechele foarte serioase şi recuperarea lor este dificilă sau chiar imposibilă, afectează capacitatea de muncă şi viaţa de zi cu zi”, a declarat Alexandru Rafila.