Pandemia de coronavirus a influențat modul de acțiune al românilor. Medicii trag un semnal de alarmă în acest context. Potrivit acestora, mulți pacienţi cu boli grave ajung prea târziu la doctor, din cauza temerilor legate de infectarea cu noul coronavirus.
Tot mai mulți români refuză să meargă la medic din cauza temerilor generate de pandemia de coronavirus. Tocmai din acest motiv, aceștia riscă să ajungă mult prea târziu în fața unui specialist.
Dr. Eniko Reka Fejer, medic specialist Oncologie a vorbit despre afecțiunile oncologice, care nu pot suferi o amânare și care sunt din ce în ce mai dese. Totodată, medicul a subliniat faptul că numărul persoanelor care solicită un control a scăzut cu 20% în ultima perioadă de timp, din cauza pandemiei.
Medicul a vorbit și despre simptomele bolilor oncologice, dar și despre momentul în care o persoană trebuie să se prezinte în fața medicului.
„Există într-adevăr câteva simptome specifice și nespecifice cărora trebuie să le acordăm atenție sporită. În România, cele mai frecvente cancere sunt de plămân și de intestin gros. Dacă observați o tuse sească, asociată cu răgușeala, dacă palpați un nodul în sân sau axilă, dacă aveți tranzit intestinal perturbat cu două trei zile de constipație și apoi diaree inexplicabilă, trebuie să mergeți la medic”, a declarat Dr. Eniko Reka Fejer, pentru Digi24.
Boala de neoprit care face ravagii în România
Totodată, medicul a mai vorbit și despre alte simptome care pot trezi semne de întrebare în rândul pacienților.
„În momentul în care observați sângerări neobișuite ginecologice, sângerări în urină, dureri la care nu există explicații, este bine să vă vadă un specialist. Scăderea ponderată marcată, apetitul excesiv, pot fi și ele semne de alarmă”, a mai spus medicul.
Întrebată despre cum procedează atunci când pacientul ajunge la cabinet, medicul a explicat care sunt primele lucruri de care se ține cont, în funcție de simptomele acestuia.
„Pentru a stabili un tratament eficient, avem nevoie de două lucruri să cunoaștem: cu ce boală ne confruntăm și cât de avansată este ea. Propunem biopsie (…) și testări genetice moleculare.
Aceste informații sunt necesare pentru a ne da seama despre sensibilitate tumorii și să ne formăm o idee despre agresivitatea ei”, a mai explicat medicul specialist în Oncologie, Dr. Eniko Reka Fejer.