Coreea de Nord pare să fie lovită de o nouă boală, după ce în ultimele luni a suferit drastic din cauza coronavirusului. Cu toate că nu există informații oficiale, Coreea de Sud crede că este vorba de o epidemie de holeră sau febră tifoidă.

O boală misterioasă lovește Asia

Cel puțin 800 de familii din Coreea de Nord suferă în prezent de o boală misterioasă, iar oficialii sud-coreeni spun că ar putea fi vorba de holeră sau febră tifoidă, transmite Sky News. Se crede că cel puțin 800 de familii suferă de ceea ce Coreea de Nord a numit până acum o „epidemie enterică acută” în provincia Hwanghae din sud.

Totuși, oficialii sud-coreeni spun că ar putea fi vorba de holeră sau febră tifoidă. Noua epidemie pune și mai multă presiune asupra țării izolate, care se luptă cu penuria de alimente și cu un val de infectări cu COVID-19.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un ar fi trimis medicamente „pregătite de familia sa” în sud-vestul țării, în regiunea care se luptă cu epidemia. Agenția media de stat a țării, KCNA, a anunțat că măsurile luate de autorități au inclus carantina, „depistarea intensivă a tuturor rezidenților” și tratamentul special și monitorizarea persoanelor vulnerabile, cum ar fi copiii și persoanele în vârstă.

O „echipă națională de diagnostic și tratament rapid” lucrează cu oficialii locali din domeniul sănătății și se iau măsuri pentru a se asigura că agricultura nu este perturbată în zona agricolă cheie, a mai anunțat agenția.

De asemenea, se fac lucrări de dezinfecție, inclusiv a apelor uzate și a altor deșeuri, pentru a asigura siguranța apei potabile și a apei menajere. Abia în primăvara acestui an, Coreea de Nord a recunoscut că se confruntă cu cazuri de COVID. Țara a refuzat să accepte ajutorul internațional pentru imunizare.

Ce este holera, denumită și ciumă

Holera este o boală infecțioasă bacteriană foarte gravă, care afectează în mod deosebit intestinul subțire. Boala se manifestă prin tulburări digestive ca o diaree gravă, vomitări excesive, care duc la o deshidratare rapidă a bolnavului (exicose), prin pierdere de electroliți (substanțe minerale).

Cu toate că boala evoluează frecvent atipic, poate fi recunoscută ușor prin mortalitatea ridicată de 85 % la izbucnirea bolii, ca ulterior acest indice de letalitate să scadă între 20 și 70 % la cazurile netratate.