În plină pandemie de COVID, o informație vine să ne cutremure. O boală face prăpăd în România și lovește în mod special femeile. Mii de persoane de sex feminin mor anual în țara noastră. Speciaiștii avertizează că situația dramatică ar putea fi prevenită, din timp, printr-un simplu vaccin. Este vorba despre cancerul de col uterin.
Mii de femei mor anual în România din cauza cancerului de col uterin. Este vorba de aproape 2.000 de femei care se prăpădesc din cauza acestei boli care poate fi prevenită prin vaccinare. Este singura formă de cancer pentru care există un vaccin. Imunizarea trebuie făcută între 11 și 14 ani pentru eficiența maximă.
Nu doar cancerul ucide, ci și lipsa de informare. Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică Ginecologie a explicat că este o boală îngrozitoare, mutilantă. „Este un ucigaș lent acest HPV și femeia care face un cancer de col o face, din păcate, la o vârstă tânăra 30 și 40 de ani. Deci nu e o vârstă înaintată, are copii mici, sunt drame într-adevăr și sunt multe, multe, în România”, a spus acesta pentru Digi24.
Vaccinul anti-HPV are o eficiență este de peste 99%, dacă este făcut între 11 și 14 ani. Poate fi administrat și fetelor peste 14 ani, chiar și băieților, dar în România, programul național de vaccinare nu cuprinde încă aceste categorii, așa că părinții trebuie să îl cumpere din farmacie.
Vaccinul anti-HPV ajută împotriva cancerului de col uterin
„Estimăm că persoană vaccinată cu acest tip, fetiță care se vaccinează cu acest vaccin cu nouă tulpini, probabilitatea ei este peste 99% să nu facă de a lungul vieții cancer de col chiar dacă merge la screening-ul de cancer de col o dată la zece ani. Deci, îi ușurează foarte mult viață”, a spus Radu Vlădăreanu.
Serul conține 9 tulpini ale virusului HPV, cele mai periculoase. Dacă avem deja virusul, nu ne protejează de tulpinile existente, dar ne ferește de celelalte.
În ultimul an CDC-ul a recomandat puternic acest vaccin și pentru prevenția cancerului de cap și gât. Americanii sunt în situația în care aproape că au redus foarte mult cancerul de col, dar s-au trezit că foarte mulți bărbați fac cancer de cap și gât.
Campania de vaccinare anti-HPV a fost reluată în România după o pauză de 13 ani. Infecția cu virusul HPV se produce prin contact sexual sau prin alt contact intim, la nivelul pielii. Sunt peste 100 de astfel de virusuri, dar 15 dintre ele pot produce cancerul de col uterin.
Sursa foro: Dreamstime