În 2014, un sondaj informa că friptura de vită era mâncarea preferată a oamenilor din SUA. Deși este un fel preferat chiar și de europeni, din păcate, alegând să gătească carnea de vită, oamenii se „gătesc” și pe ei înșiși, conform The Economist.
Într-un sondaj efectuat în 2021 în Marea Britanie, ponderea respondenților care spuneau că „producerea plantelor și a cărnii la ferme” a fost un „contribuitor semnificativ” la schimbările climatice era cea mai scăzută dintre toate activităţile enumerate.
Vacile, un pericol pentru stratul de ozon
În plus, două articole publicate în 2021 în Nature Food constată că alimentele, mai ales carnea de vită, creează mai multe gaze cu efect de seră (GHG) decât se știa anterior. Astfel că, spun specialiștii, renunțarea la carnea de vită poate fi o metodă eficientă de a reduce amprenta de carbon.
În 2019, Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice a estimat că sistemul alimentar global este responsabil pentru 21-37% din emisiile de GHG. În primăvară, Comisia Europeană și Oficiul pentru Alimentație și Agricultură al ONU au lansat o cercetare care atribuia alimentelor 34% din GHG produse în 2015.
Trebuie menționat că și atunci când cercetătorii au exclus emisiile încorporate din surse precum transportul și ambalajul cărnii de vită, oamenii au descoperit că agricultura generează 24% din GHG. Conform World Resources Institute, mașinile, trenurile, navele și avioanele produc doar 16% gaze cu efect de seră în total.
Alimentele de origine animală, un pericol pentru natură
O altă cercetare recentă, realizată de Xiaoming Xu de la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign constată că alimentele de origine animală reprezintă 57% din GHG-urile agricole.
Numai carnea de vită și laptele de vacă au reprezentat 34%. În combinație cu rezultatele studiului anterior, informațiile înregistrate demonstrează că bovinele produc 12% din emisiile de gaze cu efect de seră.
Soluții pentru înlocuirea cărnii de vită
Un mod simplu de a reduce producția de vită este ca oamenii să mănânce carne de la alte animale sau să renunțe definitiv la ea. În prezent, carnea cultivată în laborator trece de la vasele Petri la restaurantele de lux. Cercetătorii estimează că această carne de cultură ar putea juca un rol esențial în prevenirea unei posibile catastrofe climatice.