Dupa ce a iesit la pensie, Lucretia Lucutar s-a gandit ca ar fi bine daca ar construi o casa, in comuna natala, pentru a putea oferi copiilor bucuria petrecerii vacantelor in afara orasului. „Noi locuim la bloc, in Suceava. Cat am fost profesoara, desigur ca nu am avut prea mult timp pentru a-l dedica familiei, asa incat incercam sa ofer copiilor, cand veneau de la Bucuresti, tot confortul posibil la bloc. In timp, familia s-a marit, asa ca am decis sa construim o casa la Vama, langa Campulung Muscel. Bucovina este o tara de vis si voiam sa creez familiei posibilitatea de a uita de agitatia orasului, de griji si de problemele de serviciu, macar in vacanta.” De la gand la fapta, drumul nu a fost deloc usor. Cei trei ani, cat a durat constructia casei, au insemnat un efort urias, nu numai material, dar si psihic. „Sotul meu lucra si m-am vazut nevoita sa ma ocup de toate problemele. El m-a ajutat in partea de arhitectura. Este mai realist si abordeaza problemele mai direct. Eu sunt emotionala, ma implic foarte mult in relatiile cu oamenii, ma consum, ceea ce nu este intotdeauna profitabil,” recunoaste Lucutar. In 1997, cand s-a facut inaugurarea casei, toti au fost entuziasmati. Sarbatorile de iarna, alaturi de copii si prieteni, au ramas in amintirea tuturor ca o poveste feerica. Dupa ce s-a incheiat vacanta de iarna au inceput sa soseasca si primele facturi. „Pentru ca sotul meu lucra in continuare, am fost nevoiti sa ne intoarcem la Suceava. Casa nu o putea lasa insa fara stapan, asa incat am decis sa ramana acolo un ingrijitor, ceea ce implica cheltuieli cu incalzirea si multe altele.” In scurt timp, familia Lucutar si-a dat seama ca nu poate acoperi toate costurile dintr-un salariu de medic si o pensie de profesoara. Decizia de a face o asociatie familiala si de a incepe o activitate de turism nu a fost usoara, pentru ca nici unul nu avea cunostinte in domeniu si nici aptitudini antreprenoriale. Dar nici nu mai aveau cum sa dea inapoi. In afaceri, deciziile se iau rapidPentru inceput, dna Lucutar s-a inscris in ANTREC. „Nu stiam sa fac nimic in turism – recunoaste interlocutoarea noastra – si speram ca prin intermediul acestei asociatii sa vina primii clienti. Am trait clipe de spaima la inceput. Ma gandeam cine o sa-mi vina in casa, cum se vor comporta… Pentru mine casa era in continuare un camin, nu un spatiu de cazare. O mie de temeri pe care nimeni nu ti le poate scoate din suflet, oricate asigurari ti s-ar da!” Ceea ce construise ca locuinta pentru confortul si bucuria familiei trebuia acum regandit. Pentru cele cinci camere trebuiau facute amenajari adecvate. Trebuiau cumparate lenjerii, prosoape, vesela completa pentru 30 de persoane, mai multe frigidere. Cu problemele in spate si cu listele de cumparaturi in fata, dna Lucutar a inceput sa se organizeze si sa se ocupe de coordonarea mai multor persoane pentru a putea face fata unei activitati specifice de pensiune, si nu unei cazari ocazionale de turisti. Cumnata i-a fost mana dreapta. Ei i-a revenit bucataria. A fost nevoie sa angajeze doua fete pentru spalat, calcat si intretinerea camerelor. Bun la toate a ramas insa in continuare cel care o ajutase la constructia casei, de la prima lopata, tot o ruda. „De la caratul bagajelor turistilor, pana la reparatul prizelor… sunt nenumarate lucruri la care nici nu te gandesti initial. Daca nu pornesti la drum cu oameni de nadejde, nu cred ca poti face fata.” – spune Lucretia Lucutar. Adevarul este ca serviciile oferite in Casa Lucretia sunt de exceptie. Atmosfera, in ciuda extinderii pensiunii la opt camere si un apartament, a ramas la fel de intima, familiala. Stapana casei nu s-a schimbat, chiar daca acum nu mai vin in vacanta doar copiii. Turistii sunt tratati ca niste musafiri, ceea ce se vede nu atat din serviciile oferite, cat din atentia cu care este totul decorat si amenajat. Pentru a le oferi confortul si intimitatea dorita, in anul urmator a imprumutat 7.000 de dolari si a pus la punct mansarda casei. Cu un curaj demn de nesabuinta tineretii, un an mai tarziu a mai imprumutat 10.000 de dolari si a transformat casa intr-un santier, pentru a face grupuri sanitare separate la fiecare dormitor. Investitoarea recunoaste acum ca iarna acea in care s-a apucat sa reamenajeze casa a fost un cosmar din care nu credea ca va mai iesi cu viata. Acum se bucura, pentru ca vin oaspeti din toate colturile lumii sa-si petreaca vacantele la ea. Se cheama unii pe altii. Cea mai placuta reclama i-a facut-o unul dintre turistii veniti din Israel, care le-a spus prietenilor ca daca ar fi sa aleaga un loc in lume unde ar dori sa treaca in nefiinta, atunci acela ar fi Casa Lucretia.
Plan de afaceri
Investitii minime pentru infiintarea unei pensiuni familialeInitial se poate incepe activitatea in cadrul obisnuit al casei, fara amenajari speciale.Pentru asigurarea confortului si intimitatii necesare, amenajarea grupurilor sanitare devine insa obligatorie in scurt timp. Dotarea bucatariei cu aparatura necesara: 1.000 dolariAchizitionarea de lenjerie, si prosoape: 1.000 dolariPersonal angajat necesar:    un bucatar + doua ajutoare de bucatar    un ospatar    o camerista cu 1/2 norma    un muncitor intretinereCheltuieli cu salariile: 21.000.000 lei/lunaAprovizionarea cu alimente se poate face din gospodaria personala. In spatii special amenajate se pot cultiva legume, se pot creste pasari sau animale de la care se pot valorifica laptele si carnea.Aprovizionarea cu diverse alte alimente si materiale de intretinere a igienei si curateniei locuintei: 1.000 dolari/lunaTotal de pornire: aproximativ 10.000 dolari
Sfaturi pentru investitia in latura spirituala a afacerii
· Nu porniti afacerea de la inceput cu prea multe camere. Oferta in acest domeniu este mare in Bucovina.· Creati o atmosfera intima, de familie. Acest ambient se obtine printr-un design interior si exterior de bun-gust; imbinarea culorilor cu rafinament; fotografii vechi de familie; tablouri originale, tapiserii sau covoare taranesti; multe flori in interior si in afara casei.· Puneti suflet si pasiune in relatia cu toti turistii, pentru a-i face sa se simta ocrotiti si rasfatati. Nu le lasati pe cap probleme care i-ar putea stresa pe timpul sejurului.· Oferiti-le mancare gatita ca acasa, si nu ca la restaurant. · Nu va implicati prea mult in relatii emotionale cu personalul, pentru a nu prelua si problemele celor care lucreaza in pensiune.· Incercati sa consolidati coeziunea personalului. · Selectionati numai persoane de calitate. Pentru a alege o camerista buna, faceti pe nepregatite o vizita acasa la ea. · Alegeti cele mai potrivite forme si locuri pentru a va promova imaginea. Este cea mai buna modalitate pentru atragerea unor turisti de calitatea si comportamentul dorit. Altfel, va treziti cu persoane care ar putea sa va creeze probleme sau nu veti putea face fata asteptarilor clientilor. · Incercati sa obtineti plata pentru servicii in avans. Altfel, agentiile vor incerca sa amane cat mai mult onorarea obligatiilor financiare.
dosarul afacerii
· Cazarea reprezinta 70% din cifra de afaceri· Serviciile de masa reprezinta 30% din cifra de afaceri. In cadrul acestei componente a afacerii, mesele festive reprezinta 10%, iar mesele normale 90%. · Turistii solicita mai mult servicii legate de cazare. Nu toti sunt interesati si de asigurarea meselor, dat fiind faptul ca in timpul zilei multi se duc sa viziteze monumentele istorice din zona sau fac excursii.