O celebră fabrică din România a fost scoasă la vânzare! A fost cunoscută în toată țara

romania harta steag

SURSA FOTO: Pixabay

O fabrică cu tradiție în România a fost scoasă la vânzare. Licitația este mai puțin obișnuită mai ales din perspectiva semnificației istorice a obiectivului pentru care se cer acum bani.

O celebră fabrică din centrul municipiului Cluj- Napoca a fost scoasă la vânzare pentru o sumă uriașă, anunță evzdetransilvania.ro. Imobilul s-a aflat în proprietatea familiei care a fondat celebra fabrică de încălțăminte Clujana. El a fost construită în anul 1930 și însumează 28 de camere plus o curte cu o suprafață de nu mai puțin de peste 1.500 de metri pătrați.

Potrivit sursei citate, vila este situată pe strada Nicolae Cristea 17-19 din Cluj Napoca, lângă Piața Mihai Viteazu. Imobilul poate fi adaptat unor activități comerciale cum ar fi clinică medicală, pensiune, grădiniță sau sediu de companie. Acest lucru se precizează în anunțul de vânzare, aflat pe pagina Sothesby’s Internațional Realty.

Jurnaliștii dezvăluie că proprietarii vor să obțină din vânzarea ei suma de 1,2 milioane de euro, imobilul având două etaje, parter și demisol. Vila are 1.526 mp construiți și aproximativ 1.400 mp utili, fiiind construită în centrul orașului.

Adevărul neștiut despre istoria fabricii

Imobilul a fost în proprietatea familiei Renner, cea care a inființat în anul 1911 fabrica Clujana. Fabrica de încălțăminte a fost înființată sub denumirea de „Fabrica de Piele Frații Renner & Co”. După primul război mondial, ea s-a transformat în societate pe acțiuni. Drept urmare, și-a modificat numele în „Dermata”, devenind cea mai mare fabrică de încălțăminte din România. Ea a fost naționalizată de guvernul comunist în 1948. A fost redenumită „Fabrica de încălțăminte Janos Herbak”, apoi „Fabrica de Pielărie și încălțăminte Cluj ”, iar ulterior „SC Clujana SA.”

În anii ’80 fabrica ajunge cea mai mare de acest gen din estul Europei. Avea 8.000 de angajați, cu secții proprii de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălțăminte, și articole din cauciuc. Activitatea Clujana s-a redus treptat după 1990, când au scăzut comenzile şi s-a ajuns la disponibilizări colective – întâi în 1998, urmate de un al doilea val, un an mai târziu. Declinul a culminat cu închiderea operaţională a fabricii, în anul 1999. În decembrie 2003, la Clujana s-a început acţiunea de reluare a activităţii

„Reabilitarea și funcționalizarea vilei Renner este atât o oportunitate investițională, cât și un demers de readucere la lumină a unei pagini din istoria Clujului”, se mai arată în anunțul de vânzare.