Insula Delos: O comoară a antichității care se scufundă încet în mare

Insula Delos, considerată în mitologia greacă locul de naștere al zeului Apollo și al zeiței Artemis, a fost odată una dintre cele mai sacre locații din lume. Înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO în 1990, această insulă mică, situată în apropierea popularului Mykonos, a găzduit unul dintre cele mai importante sanctuare religioase din perioada elenistică și romană.

În Antichitate, insula era un centru religios și comercial important, atrăgând pelerini și negustori din întreaga Mediterană. Orașul de pe Delos avea o populație de aproximativ 30.000 de locuitori la apogeul său.

Cu toate acestea, bogăția și prosperitatea insulei au atras și prădători, iar în primul secol î.e.n., Delos a fost atacată de două ori, ceea ce a dus la declinul și, în cele din urmă, abandonarea sa, transmite France24.

Ar putea dispărea în următorii 50 de ani

Astăzi, insula Delos este un sit arheologic de o importanță deosebită, dar și una dintre cele mai amenințate comori culturale din Europa. Arheologii avertizează că situl arheologic este în pericol să fie înghițit de mare din cauza creșterii nivelului apei, cauzată de schimbările climatice și topirea ghețarilor.

Directoarea EFA, Veronique Chankowski, a declarat că insula Delos ar putea dispărea complet în următorii 50 de ani dacă nu se iau măsuri urgente. Arheologii francezi ai EFA au excavat situl timp de 150 de ani, dar ultimele decenii au adus o creștere semnificativă a nivelului apei, distrugând clădiri antice importante.

Jean-Charles Moretti, un veteran al săpăturilor de pe Delos, a observat că în fiecare primăvară, noi pereți se prăbușesc din cauza eroziunii apei.

Schimbările climatice accelerează degradarea sitului

Un studiu realizat anul trecut de Universitatea din Salonic a arătat că, pe lângă creșterea nivelului mării, temperaturile și umiditatea crescute afectează și compoziția chimică a materialelor folosite la construirea clădirilor antice.

Efstathia Tringa, coordonatoarea studiului, a subliniat că monumentele sunt construite pentru a rezista unor temperaturi specifice, iar schimbările climatice actuale depășesc aceste limite, accelerând degradarea.

Autoritățile locale și internaționale încearcă să protejeze situl. Zidurile unor clădiri au fost consolidate cu grinzi de lemn, însă specialiștii subliniază că este nevoie de măsuri mai complexe și de un efort multidisciplinar pentru a salva insula.

Athena-Christiana Loupou, o arheologă și ghid turistic pe insulă, avertizează că, deși eforturile de protejare a sitului au început, rezultatele sunt departe de a fi suficiente pentru a preveni pierderea Delosului.