Ultima petrochimie "comunistă" din România a fost vândută pe bucăți, după ce prețul acesteia a scăzut de patru ori. Scoasă la licitație în 2023, rafinăria urmează să fie demolată în următorii ani.
Rafinăria Arpechim Pitești, vândută pe bucăți
Rafinăria Arpechim Pitești urmează să fie demolată în următorii ani, iar secțiunea de petrochimie, care aparține Oltchim S.A., a fost scoasă la licitație în 2023. La primele șapte licitații nu s-a prezentat niciun cumpărător, dar, în cele din urmă, o parte din petrochimie a fost vândută pe bucăți.
La primele șapte licitații, activele fostei petrochimii nu au fost vândute. La prima licitație, organizată pe 16 februarie 2023, prețul de pornire a fost de 244,8 milioane lei fără TVA, însă nu s-a prezentat niciun cumpărător. De asemenea, la următoarele licitații nu s-a înregistrat nicio ofertă, în ciuda faptului că prețul a scăzut constant.
La ultima licitație, organizată în această vară, s-a încercat vânzarea petrochimiei Arpechim pe bucăți, în patru pachete distincte, cu valori cuprinse între 520.000 și 5,2 milioane de euro fără TVA. Prețul total pentru cele patru pachete era de aproximativ 11,7 milioane de euro, adică de patru ori mai mult decât prețul de pornire de la prima licitație, care a avut loc acum un an și șapte luni. De această dată, însă, s-au găsit cumpărători.
”Cele patru pachete de active ce au facut obiectul ședințelor de licitație au fost adjudecate, urmând ca prețul la care acestea au fost adjudecate să fie achitat în acord cu prevederile Regulamentului de vanzare aprobat de către credtorii OLTCHIM S.A. Cele patru pachete au fost adjudecate de persoane juridice diferite. Contractele de vânzare nu au fost perfectate momentan, întrucât este necesar sa fie îndeplinite anumite condiții precedente plații prețului, condiții pe care nu le putem dezvălui. În perioada imediat următoare urmează să propunem creditorilor OLTCHIM SA noi Regulamente de vânzare pentru alte pachete de active din averea societății debitoare – ultimele 4 pachete de pe platforma industriala Bradu”, a declarat pentru ”Adevărul” Denisa Udrea, manager vânzări în cadrul BDO Business Restructuring SPRL.
Împreună cu RomInsolv SPRL, BDO Business Restructuring SPRL formează consorțiul de lichidatori însărcinați cu lichidarea patrimoniului Oltchim.
Reprezentanții lichidatorilor nu au dorit să divulge prețul la care au fost vândute cele patru pachete de active ale fostei petrochimii Arpechim.
Despre secțiunea de petrochimie
Secțiunea de petrochimie a fostei platforme Arpechim din comuna Bradu, situată lângă Pitești, aparține Oltchim SA, având o suprafață totală de 165 de hectare și numeroase clădiri. În decembrie 2009, Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a semnat un acord cu Petrom pentru preluarea activităților de petrochimie de pe platforma Arpechim, suma convenită fiind de 13 milioane de euro.
Cu toate acestea, Oltchim a declanșat procedura de insolvență în ianuarie 2013, iar după șase ani, în mai 2019, Tribunalul Vâlcea a dispus începerea procedurii generale de faliment a Oltchim. Drept urmare, bunurile Oltchim, inclusiv partea de petrochimie de la Arpechim, au fost scoase la licitație.
Secțiunea de rafinare a fostei platforme Arpechim Pitești aparține OMV Petrom. Procedurile de demolare a rafinăriei Arpechim au început acum mai bine de opt ani, dar cea mai îndelungată este procedura de obținere a autorizațiilor de mediu pentru închiderea activității fostei rafinării. Demolarea instalațiilor fostei rafinării Arpechim este programată să înceapă în următorii ani.
Mai multe negocieri pentru vânzarea rafinăriei au eșuat în ultimii 15 ani. Închisă în 2011 din motive economice, Arpechim Pitești (petrochimie și rafinare) era, cu câteva decenii în urmă, una dintre cele mai mari unități din România și din estul Europei, având aproximativ 8.000 de angajați.