Augustin Lazăr a susținut, marți, o conferință de presă, după ce în a fost acuzat că ar fi refuzat de două ori eliberarea disidentului anticomunist Iulius Filip. Explicațiile oferite de procurorul general nu au convins-o însă pe Lucia Hossu-Longin, regizor și realizatoare a documentarului ”Memorialul durerii”. Aceasta a spus încă de la început că lui Lazăr îi lipsește conștiința.
„Prima condiție a personalului care lucra în aceste comisii de elibrare, era realizată pe baza unor criterii: cruzimea și tortura. Aceasta nu este opinia mea, ci a unui om pe care l-am intervievat și care mi-a spus că duritatea și cruzimea erau condiții generale”, a spus Hossu-Longin. Ea a explicat că în închisoare erau 60 de deținuți politici, supuși abuzurilor în fața comisiei. “După cum bine știm, odată condamnați și intrați în pușcărie, deținuții nu mai aveau voie să fie torturați. Domnul Lazăr trebuia să fi știut acest lucru. Se încălca legea într-un mod direct”, a punctat realizatoarea celebrului documentar.
În opinia sa, oamenii care lucrau cu Securitatea, erau oamenii Securității, nu informatori. “Părerea mea este că toate aceste explicații ale domnului procuror șef, sunt elemente manipulatoare. Nu ceea comentează opinia publică. Domnului Lazăr îi lipsește constiința, neavând conștiință nu își poate analiza propria lui activitate din anii aceia”, a comentat Lucia Hossu.