O cerere de arbitraj va fi depusă împotriva Gazprom. Naftogaz a confirmat intenția
„Gazprom a refuzat să poarte negocieri într-un format bilateral. Prin urmare, săptămâna viitoare ne întâlnim cu avocații noștri și vom finaliza depunerea corespunzătoare pentru un nou arbitraj. Dacă nu se va întâmpla niciun miracol înainte de 21 iulie, ne va lua ceva timp să pregătim un apel – este un sistem complex de documentare cu participarea unui număr mare de avocați și experți, iar în viitorul apropiat vom depune o cerere”, a declarat Vitrenko.
Actualul contract presupune că locul arbitrajului va fi Zurich, care va lua în considerare cererea în conformitate cu legislația suedeză, a spus el.
În luna mai, Vitrenko a declarat că Naftogaz a început procedura de pre-arbitraj din cauza nerespectării de către Gazprom, potrivit companiei ucrainene, a condiției „transportă sau plată” în temeiul contractului de organizare a tranzitului gazelor naturale. Neîndeplinirea de către Gazprom a obligațiilor contractuale, așa cum a susținut șeful Naftogaz, atrage după sine o încălcare a acordului de soluționare, în temeiul căruia Naftogaz a renunțat la pretenții în arbitrajul de 12,2 miliarde de dolari care a început în 2018.
„Dacă nu onorează obligația «transportă sau plată», atunci încalcă nu numai contractul de organizare a tranzitului, ci și acordul de decontare. Adică, acesta este un arbitraj nu numai pentru suma plătită insuficient, ci și pentru 12,2 miliarde de dolari, pentru care am renunțat la arbitraj”, a spus Vitrenko.
A fost declarată forță majoră în luna mai a acestui an
Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina (GTSOU) a declarat forță majoră în luna mai în ceea ce privește acceptarea gazului pentru tranzitul prin stația de măsurare a gazelor Sokhranivka, invocând faptul că nu poate controla stația de compresoare Novopskov. Acesta a sugerat că Gazprom redirecționează tranzitul către GMS Sudzha.
Gazprom consideră că nu există motive de forță majoră sau obstacole în calea continuării operațiunilor ca de obicei. „Specialiștii ucraineni au lucrat fără probleme la stațiile Sokhranivka și Novopskov în tot acest timp și continuă să facă acest lucru; tranzitul prin Sokhranivka a fost asigurat în totalitate și au existat și nu există plângeri din partea omologilor”, a declarat gigantul gazier rus.
În conformitate cu protocolul interguvernamental Ucraina-Rusia-Comisia Europeană semnat la 20 decembrie 2019, în perioada 27-30 decembrie a fost pus în aplicare un acord pachet, cu plata a 2,9 miliarde de dolari de către Gazprom către Naftogaz, în conformitate cu o hotărâre a Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerț din Stockholm, renunțarea la creanțele existente de către părți și semnarea unui acord de tranzit pe cinci ani.
Acordul a fost semnat în urmă cu trei ani
Acordul dintre Naftogaz și Gazprom pentru organizarea transporturilor, acordul de transport dintre Naftogaz și GTSOU, precum și acordul interoperator dintre GTSoU și Gazprom au fost semnate la 30 decembrie 2019.
Contractul prevede tranzitul a cel puțin 65 de miliarde de metri cubi în 2020 și 40 de miliarde de metri cubi anual în perioada 2021-2024. Plata pentru aceste volume este garantată chiar dacă prin GTS din Ucraina este pompat mai puțin gaz, scrie Interfax.