O certificare in standarde internationale de contabilitate te ajuta sa urci in topul companiei

de membri si studenti, din 160 de tari. In martie 1999, structura si continutul programelor ACCA au fost adoptate de catre Natiunile Unite ca standard de referinta pentru armonizarea profesiunii contabile la nivel global. ACCA este singura organizatie profesionala recunoscuta de Banca Mondiala si USAID, ambele utilizand sistemul ca model in dezvoltarea profesiunii contabile in toata lumea.Conform declaratiilor directorului executiv ACCA, Allen Blewitt, „in prezent, exista peste 385 de furn

de membri si studenti, din 160 de tari. In martie 1999, structura si continutul programelor ACCA au fost adoptate de catre Natiunile Unite ca standard de referinta pentru armonizarea profesiunii contabile la nivel global. ACCA este singura organizatie profesionala recunoscuta de Banca Mondiala si USAID, ambele utilizand sistemul ca model in dezvoltarea profesiunii contabile in toata lumea.Conform declaratiilor directorului executiv ACCA, Allen Blewitt, „in prezent, exista peste 385 de furnizori de programe ACCA in intreaga lume precum si parteneriate cu autoritatile locale din 21 de tari.“ 99% din totalul absolventilor ACCA in Europa de Est lucreaza in companii multinationale, in pozitii de top management. In 2004, ACCA a atins un numar record. ACCA a cunoscut o crestere de 9% a numarului de studenti si 6% a membrilor (absolventi) la nivel global, fata de 2003 (aproximativ 68.000 de noi studenti si 8.000 de membri). In Europa, cresterea numarului de studenti este de 15%.Romania se remarca nu numai prin numarul mare de studenti, dar si prin rezultatele remarcabile obtinute la examenele din cadrul programelor ACCA. Mihai Zoescu, auditor la KPMG, a castigat premiul ACCA la nivel mondial. Conducerea companiei asteapta acum rezultatele ultimei sesiuni de examene, pentru ca se anticipeaza un nou record mondial. In curand, opt noi absolventi KPMG ai programului vor deveni membri deplini ai acestei asociatii. O explicatie rezulta si din sistemul coerent de abordare a pregatirii. „Acest tip de clarificare este extrem de important. De ce? Pentru ca ACCA raspunde nevoilor de dezvoltare profesionala atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. In cadrul Colegiului ACCA – IRECSON, inaintea oricarei inscrieri studentul trece printr-un asemenea interviu de clarificare a carierei“. Experienta de peste cinci ani a Colegiului ACCA – IRECSON a aratat ca alegerea potrivita determina succesul si finalizarea in timpul oficial alocat programului, fara intarzieri sau amanari“, ne spune directoarea colegiului, Alina Cocos. Institutul IRECSON este acreditat de catre ACCA din anul 1999 pentru a oferi si administra programele sale in Romania, prin Colegiul ACCA. In cadrul Colegiului ACCA – IRECSON a fost infiintat recent si Clubul studentilor ACCA, singura organizatie din Romania care a adus impreuna toti studentii ACCA, la cererea acestora. Clubul este un organism dinamic ce isi propune sa asigure o comunicare permanenta intre studentii ACCA din Romania, precum si sa actioneze ca o interfata a acestora cu ACCA, absolventii ACCA si cu personalitati din lumea financiar-contabila.

Capital: In acest moment, pe piata de instruire din Romania exista mai multe programe internationale de pregatire in domeniul contabilitatii. Pe care trebuie sa-l alegi pentru a evolua profesional cat mai rapid?
Simon Thompson: Standardele Internationale de Contabilitate (IAS) au fost adoptate de toate tarile membre UE. Multe din statele candidate la Uniune folosesc aceste standarde. Tendinta generala este ca, pana in 2008, IAS si USGAAP (Generally Accepted Accounting Principles) sa devina similare. Pentru cine isi incepe pregatirea acum, este mai putin important pe ce cale va merge in urmatorii ani, pentru ca tot acolo va ajunge. Mai important este ca un contabil sa se concentreze pe etica profesionala si pe o judecata sanatoasa.
Capital: Majoritatea celor care urmeaza astfel de programe spun ca sunt extrem de dificile. Multi chiar renunta.
Simon Thompson: O calificare care se obtine usor nu este valoroasa, de regula.
Capital: Avem deja un numar impresionant de studenti si absolventi ai programelor ACCA. De ce nu se organizeaza programe si sustinerea examenelor chiar in Romania?
Simon Thompson: Principiul promovat de ACCA este accesul liber la educatie. Nu trebuie sa mergi la curs, sa-ti cumperi anumite manuale sau materiale pentru a sustine examenele. Poti invata in ritmul propriu si poti sustine examenele in oricare parte a lumii te afli, platind doar o taxa de 40 de lire sterline. Sunt materiale pe care le poti descarca gratuit de pe site-ul asociatiei.
Capital: Trebuie sa fii contabil pentru a urma un program de IAS, spre exemplu?
Simon Thompson: Nu. Noi oferim toata baza de cunostinte necesare pentru a deveni contabil. Nu trebuie sa fii absolvent al unei facultati de contabilitate. Te poti inscrie in program chiar fiind student in cadrul unei alte facultati. Daca esti absolvent, beneficiezi de echivalarea unor examene, in anumite conditii.
Capital: Pe ce loc se situeaza Romania ca numar de participanti la programe?
Simon Thompson: Sunt in acest moment 1.400 de absolventi si studenti si ocupa locul trei, dupa Rusia si Polonia.
Capital: Cum stam calitativ?
Simon Thompson: Au fost romani care au obtinut cele mai bune rezultate din toata lumea, intrecand chiar si pe cei care sunt vorbitori nativi de limba engleza.
Capital: Cu ce este mai buna o certificare ACCA fata de un MBA?
Simon Thompson: Un MBA iti da o calificare pe care o poti folosi cum vrei. O certificare ACCA merge mai departe: daca incalci normele de conduita profesionala esti exclus definitiv din sistem.
Capital: Se intampla astfel de lucruri?
Simon Thompson: Anual sunt exclusi opt – zece membri. Regulile se aplica si studentilor daca incearca sa insele la examene. Nu li se mai acorda a doua sansa, pentru ca se considera ca daca inseala la un examen, in mod sigur isi va insela si clientii, si tara…
Capital: Care este cel mai batran membru ACCA in activitate?
Simon Thompson: Pot sa va spun ca avem un preot membru ACCA in Marea Britanie, care are peste 60 de ani. Cel mai in varsta, este tot un membru din Anglia si are 94 de ani.
Capital: Asta inseamna ca poti parcurge programul pe etape, in ritmul care-ti convine?
Simon Thompson: Studentii au la dispozitie doar zece ani, maximum, pentru a termina programul. Cine urmeaza cursurile intensive de pregatire poate insa sa termine programul in doi – trei ani. Daca te pregatesti singur, iti ia mai mult timp.

Carte de vizita

Simon Thompson, director ACCA – Europa Centrala si de Est, cu sediul in Praga. Este responsabil cu supervizarea birourilor si activitatilor locale ACCA, precum si cu mentinerea relatiilor cu autoritatile guvernamentale si asociatiile profesionale regionale. Absolvent de MBA la Universitatea din Edinburgh, Simon Thomson este un fin cunoscator al realitatilor locale, experienta sa in zona depasind noua ani.

Program de certificare ACCA

ACCA numara o gama variata de programe dedicate nevoilor specifice si diferitelor arii contabile. PROFESSIONAL SCHEME este cel mai popular program, certificat prin Diploma de Expert Financiar – Contabil Autorizat. Este cea mai importanta certificare, fiind conditionata de absolvirea a 14 examene si acumularea a trei ani de experienta practica in domeniul financiar – contabil. Cerinta de experienta poate fi indeplinita chiar si in timpul sau ulterior finalizarii programului. In cazul absolventilor unei universitati de profil, se pot face echivalari de materii si examene pe baza foii matricole. Se iau in considerare numarul de ore si nota obtinuta la acele materii care se suprapun materiilor din program (maximum 5). Programul dureaza intre 2,5 si 3 ani, dar ACCA a permis prelungirea pana la maximum 10 ani. Sunt eligibili si absolventii de universitati, in special cei din universitatile de profil, dar si absolventii de liceu, care au implinit varsta de 18 ani.ACCA a incheiat un parteneriat cu Universitatea Oxford Brookes pentru programul Professional Scheme si anume – BACHELOR in SCIENCE HONOURS in APPLIED ACCOUNTING. La inscrierea in Professional Scheme, studentul poate opta pentru includerea automata in acest program. O data cu absolvirea celui de-al doilea modul de curs din Professional Scheme, Universitatea Oxford Brookes trimite materialele orientative pentru intocmirea celor doua proiecte ce stau la baza obtinerii acestei calificari.rn
rnDIPLOMA IN FINANCIAL MANAGEMENT este un program dedicat managerilor, de mijloc sau de varf, care au responsabilitati financiare, dar au o pregatire nonfinanciara. Programul poate fi finalizat pe parcursul unui an. rnSunt eligibili absolventii de universitati cu alt profil decat financiar, dar si cei care nu au absolvit o universitate, cu conditia sa aiba minimum 23 de ani si sa motiveze inscrierea printr-o scrisoare din partea angajatorului, prin care se detaliaza in ce mod finalizarea programului ii va fi utila pentru viitor.rnProgramul contine doua module de curs la care se vor sustine doua examene si se vor depune doua proiecte, inaintea sesiunilor anuale de examinari. rn
rnDIPLOMA IN INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING (DipIFR) este un program dedicat pregatirii angajatilor in aplicarea Standardelor Internationale de Raportare, indiferent de locul in care acestia se afla in lume. Programul se poate absolvi pe parcursul unei perioade cuprinse intre trei si sase luni.rnACCA a gandit programul ca o reconversie a contabililor si auditorilor deja specializati in raportarea financiara conform standardelor nationale. Studentului nu i se cere pregatire universitara, cu conditia sa prezinte o scrisoare din partea angajatorului, care sa ii certifice experienta practica in domeniul financiar – contabil de trei ani. Diploma este extrem de apreciata de catre angajatorii din Romania care se afla in plin proces de implementare a raportarii dupa Standardele Internationale de Contabilitate. rn
rnCERTIFIED ACCOUNTING TEHNICIAN (CAT), este o premiera datorita segmentului de varsta minim caruia i se adreseaza: tinerilor care au implinit 16 ani. Educatia specializata se poate continua cu succes, deoarece ulterior finalizarii CAT se poate intra direct in programul PROFESSIONAL SCHEME.rnConsta intr-o programa de noua materii si se poate absolvi pe parcursul a cel mult doi ani.rnDiploma se elibereaza in urma absolvirii examenelor si obtinerii unei experiente practice de un an. rn
rnPrograme ACCA online: CERTIFICATE IN INTERNATIONAL AUDITING, CERTIFICATE IN INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING, DIPLOMA IN CORPORATE GOVERNANCE, MASTER IN BUSINESS ADMINISTRATION (M.B.A). Atat inscrierea, cat si finalizarea acestor programe, se face online, accesand site-ul: www.ACCAdemy.com.rn

rnProcesul de Examinarern
rnACCA organizeaza doua sesiuni de examinari anuale, in lunile iulie si decembrie. Examenele se sustin exclusiv scris.rnIn Romania, examenele se sustin sub supravegherea British Council. rnIndiferent de programul ACCA, examenele dureaza in medie 3 ore, sunt -compuse atat din intrebari tip grila, cat si din probleme, exercitii si parte teoretica. Nota maxima este 100 de puncte, nota minima este de 50 de puncte. rnMaterialele de informare publicate de ACCA precum este revista Student Accountant, de multe ori contin in subiectele probabile citate viitoare subiecte reale de examinare. rnExista posibilitatea verificarii rezultatelor online accesand www.accabusiness.org, fara costuri suplimentare pentru studenti.rn

rnInstruire in Romaniarn

rnCosturirn
rnTaxele se platesc esalonat si pot fi impartite in doua categorii: fixe si variabile.rnTaxele fixe sunt cele percepute de catre ACCA UK si se refera la taxa de inregistrare, taxele de examinare si o taxa anuala, plus o taxa de reinregistrare in ACCA in cazuri extreme. Taxele variabile tin de fiecare furnizor de program ACCA acreditat si se refera la costuri de training si manuale sau administrare. rnFiecarui program ACCA ii corespund taxe fixe separate. Ca prag maxim se poate lua programul complex Professional Scheme, care, insumand taxele fixe si taxele variabile, cum ar fi cele pentru suporturi de curs, nu depaseste 1.500 de lire sterline. Pragul minim ajunge la 150 de lire sterline pentru certificarile online.rn
rnFurnizori de programe ACCArn
rnColegiul ACCA – IRECSON, director Alina Cocos rn
rnStr. Franceza, nr. 66, Sector 3, Bucuresti, Tel: 315.62.63, www.irecson.ro, alina.cocos@irecson.ro, acca@irecson.rorn
rnExista trei furnizori acreditati de catre ACCA sa ofere programele lor in Romania. rn
rnATC International, director Steve Willis rn
rnCalea Victoriei nr. 224, Sector 1, Bucuresti, Tel: 314.48.90, www.atc-global.com, bucharest@atc-global.comrn
rnBPP Professional Education, director Steve Crossmanrn
rnBd. Magheru nr. 32-34, sector 1, Bucuresti, Tel: 212.25.91, www.bpp.com, corneliafeyer@bpp.com, bucharest@bpp.com