Cumparatorii a 18,6% din actiunile producatorului de aluminiu detin pachete sub 5% si ramin i umbra
in saptamina 16-22 februarie, volumul total al tranzactiilor realizate pe piata regular a Bursei de Valori Bucuresti a fost de 19,76 miliarde lei, fiind i scadere cu 13,8% fata de nivelul iregistrat saptamina precedenta.
Bursa de Valori Bucuresti a iregistrat o tendinta de usoara scadere, indicele BET, care monitorizeaza evolutia celor mai lichide zece societati de la cota bursei, diminuindu-se cu 1,93%, pina la nivelul de 590,73 puncte, i timp ce indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor societatilor cotate la Bursa, cu exceptia celor cinci societati de investitii financiare, a scazut cu 1,78%, ajungind la 573,57 puncte. in acelasi interval, indicele BET-FI, care monitorizeaza evolutia celor cinci SIF-uri, a iregistrat o scadere puternica, de 8,23%, i special ca urmare a ajustarii pretului la SIF Transilvania la care a trecut data ex-dividend i acesta saptamina. in aceste conditii, numai pretul SIF Muntenia, care a fost de altfel si cel mai tranzactionat titlu pe piata regular, a crescut cu 6,3%, iregistrind un pret de ichidere de 680 lei pe actiune, i timp ce celelalte SIF-uri au iregistrat scaderi saptaminale cuprinse itre 1,6% (SIF Oltenia) si 30% (SIF Transilvania). in saptamina analizata, actiunile Alro Slatina au continuat sa fie intens tranzactionate, ele facind obiectul a 11 tranzactii deal cu peste 7,8 milioane actiuni (reprezentind 4,95% din capitalul social), i valoare totala de aproape 189 miliarde lei. Aceste tranzactii s-au realizat la doua niveluri de pret: 2,64% din numarul total de actiuni Alro s-au tranzactionat la 23.700 lei pe actiune, iar celelalte 2,31%, la 24.000 lei pe actiune. Pe piata regular, Alro a iregistrat un pret de ichidere de 21.000 lei pe actiune, scazind cu 2,3% fata de saptamina precedenta.
in anul 2000, Alro Slatina a obtinut rezultate financiare foarte bune. Astfel, producatorul de aluminiu primar a anuntat pentru anul trecut un profit net preliminat de 54 milioane dolari, fiind de peste doua ori mai mare, i termeni reali, decit i 1999. Vinzarile de produse din aluminiu au ajuns la 179 mii tone, crescind cu 3% i aceeasi perioada, ceea ce a facut ca cifra de afaceri sa depaseasca 300 milioane dolari, fiind cu 25% mai mare decat i 1999. Cresterea vinzarilor a fost sustinuta i special de majorarea cu 14% a pretului mediu al aluminiului pe piata internationala i cursul anului trecut, exporturile reprezentind 75% din totalul productiei.
Preturile mai mari ale aluminiului pe piata internationala au avut un impact pozitiv asupra profitabilitatii operationale, prima medie obtinuta de societate peste pretul international al aluminiului crescind de la 58 dolari pe tona i 1999 la 175 dolari pe tona i 2000. Ponderea i crestere a produselor cu valoare adaugata mai mare i totalul produselor realizate de companie, precum si reducerea continua a costurilor au influentat, de asemenea pozitiv, profitabilitatea companiei. Alro a pus i practica un program de investitii de circa opt milioane de dolari pe an icepind din 1994, iar i ultimul an compania a investit 19 milioane dolari pentru reducerea costurilor de productie, o mai buna aliniere la standardele privind protectia mediului, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor si a structurii productiei din punctul de vedere al valorii adaugate a produselor.
Alro a semnat, recent, un contract de livrare de energie electrica i valoare de 68 milioane de dolari cu Termoelectrica si Hidroelectrica. Contractul va intra i vigoare la 1 martie si va expira la sfirsitul anului. Potrivit contractului, Alro va primi 310 MW energie electrica pe luna la un pret mediu de achizitie de 33 dolari/MW, mai mare cu 13,8% fata de pretul platit anul trecut, dar considerabil mai mic decit pretul curent al electricitatii pe piata romineasca, de circa 38 dolari /MW.
in vederea realizarii platii i avans a energiei electrice, Alro Slatina a semnat un acord de creditare cu Banca Comerciala Romina, i valoare de 34 milioane de dolari. Creditul, acordat cu o dobinda atractiva pentru Alro, va fi utilizat integral itr-o singura tragere, urmind a fi rambursat de catre producatorul de aluminiu i zece transe lunare, pina la sfirsitul acestui an.
in ceea ce priveste evolutia bursiera, actiunile Alro au fost intens tranzactionate i cursul acestei luni, ele facind obiectul unui numar de 23 de tranzactii „deal”, isumind peste 29,5 milioane actiuni (echivalentul a 18,6% din capitalul companiei). Valoarea totala a acestor tranzactii a fost de circa 635 miliarde lei, ele fiind realizate la sase niveluri de preturi, cuprinse itre 19.000 si 24.000 lei pe actiune. in urma realizarii acestor tranzactii a fost raportata o singura modificare i structura actionariatului Alro Slatina, Broadhurst Investments Limited, care detinea, impreuna cu Lindsell Enterprises, la sfirsitul anului trecut, 7,87% din capitalul social, nemaifiind i prezent actionar semnificativ.
Banca Transilvania si-a dublat profitul net
Rezultatele financiare ale bancii pe anul trecut confirma evolutia pozitiva a Bancii Transilvania din ultimii ani. Astfel, potrivit rezultatelor preliminare iregistrate de banca la sfirsitul anului 2000, activul total al bancii a ajuns la 2.914 miliarde lei, i crestere cu 104,3%, i termeni nominali, fata de nivelul atins la sfirsitul anului 1999. Veniturile totale ale bancii, i valoare de circa 1.140 miliarde lei, au iregistrat o crestere cu 73,56% comparativ cu 1999, i timp ce cheltuielile totale s-au majorat cu 62,17%, ajungind la 821 miliarde lei. in aceste conditii, profitul brut realizat de banca i cursul anului trecut a isumat 318,7 miliarde lei, fiind de 2,12 ori mai mare decit cel realizat i anul 1999, iar profitul net, i valoare de 262,9 miliarde lei, a fost de 2,06 ori mai mare decit nivelul atins i 1999.
Banca Transilvania a convocat adunarea generala ordinara pentru data de 30 martie, avind ca principale subiecte pe ordinea de zi: aprobarea bilantului contabil si a contului de profit si pierderi pe anul 2000, aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli si a politicii de investitii pentru anul 2001, precum si majorarea capitalului social cu peste 126 miliarde lei, prin capitalizarea rezervelor constituite. La aceasta majorare a capitalului sunt idreptatiti sa participe actionarii iregistrati i Registrul actionarilor la data de 5 februarie. Prin realizarea acestei majorari a capitalului social, fiecare actionar va primi gratuit sapte actiuni noi pentru fiecare zece actiuni detinute la data de referinta.
Ca urmare a expirarii datei la care se puteau achizitiona actiuni cu drept de vot i AGA si, implicit, la majorarea de capital, pretul actiunilor Banca Transilvania a iregistrat o ajustare rapida, scazind de la 2.550 lei pe actiune i 31 ianuarie la 1.400 lei pe actiune i data de 22 februarie.