131.000 de companii româneşti (aproximativ 20% din total) vor fi declarate inactive. Ce probleme ar putea crea această măsură mediului de afaceri autohton? Liliana Bolan, consultant, B&B Expert Ce se întâmplă cu firmele declarate inactive? Pot fi reactivate sau vor fi radiate? Pentru a se reactiva, firmele trebuie să respecte acele condiţii pe care nu le-au îndeplinit în primă in-stanţă, respectiv să depună declaraţii fiscale. De asemenea, vor solicita din nou înregistr
131.000 de companii româneşti (aproximativ 20% din total) vor fi declarate inactive. Ce probleme ar putea crea această măsură mediului de afaceri autohton?
Liliana Bolan, consultant, B&B Expert
Ce se întâmplă cu firmele declarate inactive? Pot fi reactivate sau vor fi radiate?
Ce riscuri există pentru o companie activă care descoperă că a făcut afaceri cu o firmă declarată oficial inactivă?
Codul fiscal prevede că autorităţile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacţie efectuată de un contribuabil declarat inactiv. De asemenea, nu sunt luate în considerare tranzacţiile efectuate cu un contribuabil declarat inactiv. Altfel spus, riscul este ca şi cheltuielile şi, după caz, TVA rezultate în urma unei tranzacţii cu o societate inactivă să fie nedeductibile din punct de vedere fiscal.
Ce se întâmplă cu debitele unei companii în momentul în care aceasta a fost declarată inactivă?
Societatea poate desfăşura activităţi financiare, respectiv îşi poate plăti datoriile şi încasa creanţele.De altfel, conform OMF nr. 819/2008, societăţilor declarate inactive „le sunt aplicabile procedurile de administrare referitoare la declararea, stabilirea, verificarea şi colectarea impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat.“
Ce se întâmplă cu firmele declarate inactive? Pot fi reactivate sau vor fi radiate?
Firmele declarate inactive de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pot fi reactivate în orice moment prin depunerea la Registrul Comerţului a unei declaraţii de începere a activităţii. În acelaşi timp, companiile respective pot fi radiate, prin depunerea unei cereri în acest sens la Registrul Comerţului, cerere însoţită de do-cumentaţia aferentă.
Riscul este semnificativ, pentru că nu pot fi deduse cheltuielile efectuate cu această ocazie. Pe site-ul ANAF este accesibilă o listă conţinând numele companiilor inactive, listă ce trebuie consultată de fiecare comerciant diligent atunci când face afaceri cu furnizori noi.
Ce se întâmplă cu debitele unei companii în momentul în care aceasta a fost declarată inactivă?
Trebuie subliniat faptul că declararea stării de inactivitate nu exonerează în niciun fel firma respectivă de la plata datoriilor acumulate în perioada de activitate. Creditorii au la dispoziţie aceleaşi instrumente legale pentru a-şi recupera datoriile ca şi în cazul firmelor care sunt active.
Ce se întâmplă cu firmele declarate inactive? Pot fi reactivate sau vor fi radiate?
Autorităţile susţin că declară aceste companii inactive şi le retrag codul de plătitor de TVA pentru a le elimina din lanţul de fraudare în domeniul taxei pe valoare adăugată la nivel comunitar. Este probabil, de aceea, că societăţile înfiinţate în scopuri necurate vor ajunge, în timp, să se desfiinţeze, în timp ce cele care chiar fac afaceri serioase îşi vor pune actele în regulă şi se vor reactiva.
Ce riscuri există pentru o companie activă care descoperă că a făcut afaceri cu o firmă declarată oficial inactivă?
Tranzacţiile efectuate cu o firmă inactivă sunt anulate de autorităţi, iar acest lucru creează numeroase probleme. Teoretic, există modalităţi de verificare a partenerilor de afaceri, însă, în realitate, mai este mult până la un sistem care să funcţioneze în timp real şi să fie complet transparent. Este o situaţie similară cu cea din domeniul recuperărilor de TVA.
Declararea stării de inactivitate nu schimbă cu absolut nimic situaţia datoriilor unei companii. Debitele rămân aceleaşi, creditorii au la dispoziţie aceleaşi căi de atac ca şi în cazul firmelor active, se poate ajunge la executări silite şi chiar la dizolvarea companiei care nu este în stare să-şi plătească datoriile restante.