Zhan, proprietarul unui apartament de la etajul 16, a plecat din locuinţa în care se mutase cu doar 17 ore în urmă. "Am cumpărat apartamentul datorită vederii frumoase. Păcat că nu se poate locui acolo. Se tot auzeau zgomote puternice, asemeni unor explozii. A fost înfricoşător. Apoi ni s-a spus că un pilon al fundaţiei s-a crăpat", a povestit Zhan pentru China Daily.
Experţii au explicat că solul pe care a fost ridicată clădirea de locuinţe s-a scufundat pentru că nu putea susţine o greutate atât de mare, fiind vorba despre un teren asanat, de pe care a fost îndepărtată apa pentru a deveni construibil.
Clădirea a fost finalizată în ianuarie 2011, dar la scurt timp a început să se scufunde tot mai mult. În luna octombrie, proprietarii au fost evacuaţi şi au fost demarate lucrări de consolidare, numai că la începutul lunii noiembrie lucrurile s-au înrăutăţit, când unul dintre pilonii de susţinere ai clădirii a cedat. Presa locală informează că instabilitatea terenului pune în pericol şi siguranţa clădirilor din jur. Mai mult, sunt citaţi constructori anonimi care spun că au observat că fundaţia nu era stabilă încă de când au pus pilonii în pământ.
Acum, dezvoltatorii au hotărât demolarea clădirii, dar nu prin explozie controlată. Aşa cum se poate vedea în imagini, deasupra clădirii se află două excavatoare pentru că dezvoltatorii speră să o poată reconstrui, aşa că au început să o dezmembreze bucată cu bucată, de sus în jos.
Dezvoltatorul, proprietarii apartamentelor, constructorii şi autorităţile locale au căzut de acord ca această clădire să fie dezmembrată şi reconstruită în acelaşi loc. Costurile vor fi suportate de dezvoltator, deşi ulterior se va stabili cine este responsabil de instabilitatea clădirii.
Proprietarii care au acceptat să se întoarcă în apartamentele lor după ce clădirea va fi reconstruită vor primi despăgubiri. În plus, Zhan susţine că dezvoltatorul a fost de acord să acopere şi costul decoraţiunilor interioare, estimate la 62.000 de dolari.