Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), organismul de decizie în domeniu, a anunţat că 85 de pagini din lucrarea de doctorat au fost copiate în întregime, fără a fi citaţi autorii.
"Am găsit inclusiv un plagiat de tip copy-paste", a declarat presei Marius Andruh, preşedintele CNATDCU, context în care Consiliul a propus Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor al premierului Victor Ponta.
Anterior în cursul zilei însă, guvernul de stânga al lui Ponta, aflat la putere din luna mai, a decis că numărul membrilor Consiliului trebuie să crească prin includerea de noi membri, ceea ce ar însemna însă că verdictul de azi nu este legal.
"Membrii comitetului nu fac politică şi nu sunt plătiţi pentru activităţile lor", a declarat membrul CNATDCU, Dragoş Ciuparu.
Acuzaţiile de plagiat au forţat mai mulţi politicieni europeni să demisioneze: preşedintele Ungariei, un ministru al apărării din Germania despre care s-a spus că era un posibil succesor al cancelarului Angela Merkel, precum şi un bărbat pe care Ponta l-a numit ministru al educaţiei.
Ponta este cel de al treilea prim ministru din acest an în România, ceea ce a creat o nesiguranţă politică care a suscitat preocuparea investitorilor, şi deşi s-a angajat să colaboreze cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) leul este încă aproape de minimul istoric al cursului de schimb. Mai multă nesiguranţă politică ar putea cauza şi mai multă presiune şi ar putea să sporească costul creditării, scrie Reuters.
"În mod crucial, disputa instituţională îi distrage pe politicieni de la adoptarea unor reforme solicitate de FMI şi UE şi ar putea duce la ştiri negative pentru investitori", a declarat analistul privind riscurile politice în Eurasia, Otilia Simkova.
Ponta a negat că s-ar face vinovat de plagiat şi, la Bruxelles, vineri, în cadrul unui summit european, a declarat că nu va comenta subiectul până la revenirea în ţară. Partidul Democrat-Liberal (PDL), de opoziţie, i-a cerut premierului Victor Ponta să demisioneze.
Reuters aminteşte istoricul scandalului creat în jurul tezei de doctorat a premierului Victor Ponta, notând faptul că coordonatorul lucrării, fostul premier Adrian Năstase, a început să execute o condamnare la închisoare de doi ani pentru infracţiuni de corupţie.
În final, agenţia britanică de ştiri reaminteşte că Victor Ponta a afirmat că acuzaţiile de plagiat reprezintă un joc politic şi fac parte din disputa cu adversarul său politic, preşedintele Traian Băsescu.
Sursa: Agerpres