O companie americană de administrare a investiţiilor, Capital Research and Management Company din Los Angeles, deţine peste 5% din acţiunile Erste Group Bank (EBS), a anunţat grupul austriac.

Conform unui comunicat remis miercuri de Erste Bursei de Valori Bucureşti (BVB), compania americană controlează, începând din 12 noiembrie, 15,9 milioane de acţiuni ale băncii austriece, reprezentând 5,01% din capitalul social.

Capital Research and Management Company face parte din The Capital Group Companies, una dintre cele mai mari organizaţii de administrare a investiţiilor. Din The Capital Group Companies mai fac parte American Funds, Capital Bank and Trust, Capital Guardian şi Capital International.

Erste a anunţat marţi, că banca spaniolă Caixa şi-a mărit deţinerea la aproximativ 10% din acţiuni, în urma unei majorări de capital derulată de banca austriacă. Anterior, Caixa deţinea, prin vehiculul de investiţii Criteria CaixaCorp, 5,1% din capitalul Erste.

Banca a strâns 1,74 miliarde euro prin oferta de majorare a capitalului încheiată luni, vânzând 60 milioane de acţiuni, la un preţ stabilit la 29 euro după finalizarea operaţiunii. Capitalul social al Erste va fi majorat astfel cu aproximativ 19%.

Preţul acţiunilor Erste a scăzut în şedinţa de marţi a BVB cu 4,58%, la la 125 lei (29,12 euro). La această cotaţie, capitalizarea băncii austriece este de 39,74 miliarde lei (9,257 miliarde euro).

SURSA: Mediafax