O instanță italiană a decis să pună sub administrare judiciară o companie deținută de grupul italian de modă Armani. Motivul acestei măsuri este acuzația că firma a subcontractat indirect producția către companii chinezești care practicau exploatarea muncitorilor.
O companie Armani a fost plasată în lichidare judiciară
Conform unei hotărâri de 31 de pagini consultate de Reuters vineri, judecătorii din Milano au decis să pună sub administrare judiciară pentru un an Giorgio Armani Operations, descrisă ca fiind o ramură industrială a grupului Armani.
În timpul acestei perioade, compania va rămâne funcțională, dar va fi condusă de un administrator desemnat de instanță.
Conform hotărârii, Giorgio Armani Operations a externalizat producția de genți, curele și alte articole din piele către două companii, care la rândul lor au subcontractat munca către patru întreprinderi chinezești ale căror ateliere erau localizate în periferia orașului Milano.
Anchetele au relevat că aceste companii plăteau muncitorii cu 2-3 euro (echivalentul a aproximativ 2,16-3,25 dolari) pe oră, pentru a lucra în medie 10 ore pe zi, iar în unele cazuri chiar și șapte zile pe săptămână, pentru a confecționa genți. Aceste genți erau apoi vândute subcontractanților Armani cu 93 de euro, ulterior revândute către Armani cu 250 de euro și comercializate pe piață cu aproximativ 1.800 de euro.
Reacția Armani Group
Armani Group a afirmat că a implementat întotdeauna măsuri de control și prevenție pentru a reduce la minimum abuzurile din lanțul de aprovizionare și a adăugat că va coopera cu autoritățile pentru a clarifica situația sa.
Procuratura din Milano a investigat de mai mulți ani externalizarea producției de către marile grupuri din industria modei și din alte sectoare către subcontractori care presupus exploatarea muncitorilor.
Recent, și compania de modă Alviero Martini, care își produce gențile în ateliere chinezești, a fost plasată sub control judiciar.
Italia găzduiește mii de mici producători care asigură aproximativ 50-55% din producția mondială de îmbrăcăminte de lux și articole din piele, conform estimărilor firmei de consultanță Bain, comparativ cu 20-25% în restul Europei.
Subcontractarea Armani a continuat cel puțin din 2017 până în februarie 2024, când poliția a efectuat ultima razie în ateliere, au menționat judecătorii din Milano, subliniind că nerespectarea codului muncii este un exemplu de practici comerciale neloiale.
„Investigaţiile au scos la iveală practici neregulamentare atât de adânc înrădăcinate şi stabilite, încât pot fi considerate parte a unei strategii mai ample de creştere a afacerii”, au declarat judecătorii.
Cum erau exploatați muncitorii
Poliția a descoperit migranți chinezi și pakistanezi, adesea fără documente legale, care erau obligați să trăiască și să lucreze în condiții degradante în fabrici, fără să aibă contracte de muncă, conform informațiilor furnizate de aceștia.
Muncitorii au fost expuși la utilaje cu dispozitive de siguranță eliminate intenționat, au fost expuși la substanțe chimice periculoase și li s-au negat examinările medicale și formarea profesională, conform hotărârii judecătorești.
Proprietarii companiilor contractante și subcontractante sunt subiectul unei anchete pentru exploatarea lucrătorilor și pentru angajarea de personal la negru. În același timp, Armani Operations nu este subiectul unei anchete. Cu toate acestea, unitatea Armani a fost plasată sub administrare judiciară „din cauza neglijenței sale în verificarea lanțului de producție și a inacțiunii sale, deși era conștientă de externalizarea producției de către societățile furnizoare”.
Documentele judiciare indică faptul că atelierele deținute de chinezi produceau, de asemenea, bunuri destinate altor mărci de modă.
„Aceasta este a doua măsură de acest fel împotriva unei companii de modă. Trebuie să ne aşezăm la masă şi să discutăm cu autorităţile şi problemele operaţionale ale acestui sector de piaţă, care este atât de relevant pentru Italia”, a declarat preşedintele Tribunalului din Milano, Fabio Roia.