O companie susținută de Bill Gates reproiectează turbina eoliană

Bill Gates

SURSA FOTO: Dreamstime

O companie susținută de Bill Gates reproiectează turbina eoliană. Turbinele eoliene au crescut în dimensiune, dar forma lor a rămas în mare parte aceeași. Un startup susținut de Departamentul Apărării al SUA și de Bill Gates se numără printre cei care doresc să schimbe asta.

Airloom Energy Inc. a primit o finanțare de 13,75 milioane de dolari pentru a construi un proiect-pilot în Wyoming și a-și testa tehnologia, a anunțat compania.

O companie susținută de Bill Gates reproiectează turbina eoliană

Banii au venit de la Breakthrough Energy Ventures LLC, inițiativa lansată de Bill Gates – 7,5 milioane de dolari, restul sumei fiind acordată de statul Wyoming și Departamentul Apărării, informează Yahoo Finance.

În loc să se ridice pe un turn, turbina startup-ului folosește un tip de rollercoaster. Vântul împinge elicele în jurul structurii, care, la rândul lor, trag o curea care alimentează generatoarele pentru a produce electricitate.

Sistemele ar putea produce energie la aproximativ o treime din costul turbinelor tradiționale

Este o reproiectare care are scopul de a furniza echipamente care sunt semnificativ mai mici decât turnurile eoliene cu axă orizontală, reducând costurile de construcție și transport, potrivit directorului executiv Neal Rickner.

Sistemele ar putea produce energie la aproximativ o treime din costul turbinelor tradiționale, a spus el.

Sistemul Airloom ar avea o înălțime de 10 până la 30 de metri, în comparație cu înălțimile obișnuite ale turbinei eoliene, de aproximativ 100 de metri. Cu toate acestea, poziționarea sistemului mai aproape de sol înseamnă o pierdere a rezistenței vântului.

„Suntem mai puțin scumpi și facem puțin mai puțină energie”, a spus el.

Eforturile de a regândi proiectarea turbinelor eoliene au loc pe măsură ce sectorul continuă să se confrunte cu impactul crizei lanțului de aprovizionare și al ratelor mai mari ale dobânzilor care au blocat multe proiecte.

SURSA FOTO: Dreamstime

Turbine în miniatură, asemănătoare ventilatoarelor

Alte inovații potențiale, inclusiv turbine în miniatură, asemănătoare ventilatoarelor sau cu un design cu axă verticală, au încercat să iasă pe piață, iar liderii din industrie s-au concentrat pe furnizarea unor sisteme din ce în ce mai puternice.

Ming Yang Smart Energy Group Ltd. din China a anunțat anul trecut o turbină de 22 de megawați, cu un diametru al rotorului de peste 310 de metri, ceea ce înseamnă că elicele ajung aproape de înălțimea Turnului Eiffel.

Neils Rickner a lucrat anterior la Makani Technologies LLC, o companie de energie eoliană achiziționată de Alphabet Inc. care a căutat să folosească tehnologia de kitesurfing. Echipa a încercat să reducă costurile, dar fără succes.

Cu toate acestea, abordarea Airloom promite să scadă costurile și timpul necesar pentru instalații – și pare să fie mai puțin obstructivă.

Capacitatea de energie eoliană se va dubla, până în 2035

Odată cu intrarea în vigoare a noilor credite fiscale din Legea privind reducerea inflației în 2025, se așteaptă ca piața energiei eoliene din SUA să crească semnificativ, a declarat Oliver Metcalfe, șeful de cercetare eoliană la BloombergNEF.

În SUA, capacitatea de energie eoliană se va dubla, până în 2035, conform prognozei BNEF.

„Procesele de autorizare extrem  de lente și dificile, costurile ridicate pentru conectarea la rețea sau cozile care se formează pentru a obține un acord de conectare la rețea, toți acești factori non-economici împiedică creșterea sectorului energiei eoliene mai mult decât costul energiei”, consideră Metcalfe.

Tehnologia Airloom ar putea avea succes în zonele cu restricții de înălțime – cum ar fi aeroporturile și munții – sau unde priveliștile trebuie să rămână nealterate.

Potențialul utilizării sistemului în bazele militare a atras o investiție de 1,25 milioane de dolari din partea Departamentului de Apărare, a spus Rickner.