Nu de mult, un coleg constata: „Dom’le, Internetul acesta doar nu gateste!”. Descoperise ca accesand www.dialpad.com poate sa-si sune cumnata din Michigan (SUA) pe telefonul fix sau mobil, platind doar abonamentul la Internet si tariful RomTelecom local. Asadar, daca o suna intre orele 2300 – 700, plateste 3.000 de lei/ora. Daca ar suna-o de pe telefon ar plati la RomTelecom 15.500 de lei/minut, adica 930.000 de lei/ora. Cine ar face asta?
O minima dotare permite confort maxim
Site-ul www.dialpad.com este utilizat de peste patru milioane de oameni din intreaga lume. Site-ul este realizat astfel incat se pot da telefoane numai in Statele Unite ale Americii, dar de oriunde de pe mapamond. Accesarea lui este gratuita si nu trebuie facut download (adica nu trebuie copiat pe calculator). In prima pagina a site-ului sunteti invitati sa va inregistrati datele si o parola. Astfel puteti intra in site de la orice calculator din lume, accesand numele si parola. In pagina proprie veti avea o agenda telefonica unde se pot inscrie numerele de telefon la care vreti sa sunati.
Ca sa puteti utiliza dialpad, aveti nevoie de:
l un PC (pentru MacIntosh nu a fost inca adaptat)
l MS Windows 95/98/NT
l MS Internet Explorer 4.0 si Java VM 5.0/ Netscape Communicator 4.5 (sau mai performant)
l placa de sunet (de preferat full-duplex)
l microfon si casti/boxe
l conectare la Internet
Schimbati telefonul
cu calculatorul!
Sunt site-uri de pe care se poate acesa gratuit un alt utilizator de Internet, de oriunde din lume sau se poate suna pe telefon, la un pret mult mai mic decat al RomTelecom. www.mediaring.com este un site care poate fi utilizat numai dupa copierea lui pe calculator. El are doua ferestre principale. Mediaring Talk poate fi folosit pentru a vorbi de pe un calculator PC cu utilizatorul altui calculator PC. De pe Mediaring Talk nu se poate suna pe telefon, cu o singura exceptie. Americanii au reusit sa obtina suprematia si in a fi apelati de prietenii din intreaga lume. Prin Mediaring Talk se poate suna in SUA, pe telefon, gratis, timp de cateva luni, perioada in care costul convorbirii este suportat de sponsorii site-ului. Dupa aceasta perioada, se poate suna pe telefon in SUA, ca si in alte parti ale lumii, utilizand a doua fereastra principala a site-ului: Valuefone. Convorbirile facute cu ajutorul Valuefone sunt contra cost, dar la preturi mai mici decat ale RomTelecomului. Astfel, o convorbire de un minut in Germania costa 0,07 USD, iar la RomTelecom echivalentul in lei a 0,56 USD; apelul de un minut cu Japonia este de 0,09 USD fata de RomTelecom – echivalentul a 1,56 USD.
Pentru utilizarea Mediaring este necesar:
l un PC (nu este inca adaptat la MacIntosh) cu procesor Pentium 166 MHz
l 32 MB ram
l placa de sunet Full-duplex
l microfon si casti/boxe
l acces la Internet
O convorbire prin Valuefone poate fi de maximum 25 de minute. Numarul convorbirilor insa este nelimitat.
Vorbiti si desenati impreuna, in acelasi timp
Un program interesant prin care, pe langa faptul ca se poate vorbi de pe un PC pe un alt PC de oriunde din lume, se poate desena pe aceeasi tabla, are chat si transfer rapid de documente, este NetMeeeting. Programul poate fi copiat pe calculator din www.microsoft.com. Copierea lui este gratuita. La fel si utilizarea. Deocamdata si acest program poate fi accesat numai de pe un PC care are placa de sunet (de preferat Full-duplex), java, casti/boxe si microfon.
Cei care au MacIntosh nu sunt intrutotul defavorizati. Site-ul www. internetphone.com permite copierea unui program pe Macintosh prin care puteti vorbi cu orice utilizator de Macintosh din lume care are la randul sau instalat programul si este on-line. Aveti nevoie de casti si microfon.
Un alt site prin care se poate vorbi de pe PC pe telefon, dar nu gratuit, este www.vocaltec.com.
Asadar, Internetul a mai rezolvat o problema: cea a costurilor infernale necesare pentru a auzi un prieten plecat de multa vreme in tari straine si de care va este foarte dor. Daca vreti sa-l si vedeti, puteti s-o faceti prin NetMeeting dar adaugand la calculator si o camera video adaptata. Si cel apelat, asemenea. Va auziti, va vedeti, va mai trece dorul.