Impactul unei creșteri a plăților digitale

Potrivit celui mai recent studiu realizat de Visa și Kearney, o creștere a plăților digitale cu 5% în cinci ani consecutivi ar putea contribui la majorarea PIB-ului cu aproximativ 7 miliarde de lei.

Studiul evidențiază importanța politicilor publice în combaterea economiei subterane și impactul plăților digitale în acest sens. Deși România a înregistrat progrese în reducerea economiei informale în ultimul deceniu, eforturile susținute rămân necesare pentru a atenua efectele multiplelor crize și pentru a sprijini mediul de afaceri și economia, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19, conflictului din Ucraina și creșterii costurilor de trai.

Guvernul României a implementat măsuri precum un sistem electronic de monitorizare a vânzărilor și transportului de mărfuri, case de marcat electronice obligatorii și facturare electronică pentru a contracara economia subterană. Visa și-a asumat angajamentul de a facilita plata taxelor și impozitelor cu cardul, contribuind la simplificarea experienței de plată pentru români și la un management financiar mai eficient.

Limitările în utilizarea plăților digitale au ca cel mai probabil rezultat profituri mai mici și costuri mai mari pentru antreprenori și afaceri, precum și o trasabilitate scăzută a fluxurilor de bani. Toate acestea determină o creștere a economiei informale, care în 2023 a atins 30% din PIB în România, conform datelor din studiul menționat anterior.

„Plățile digitale reprezintă instrumentele cele mai accesibile pentru a eficientiza plățile dintre consumatori, companii, stat și, totodată, de a crea presiune pentru reducerea volumului de tranzacții asociate economiei subterane. Salutăm eforturile Guvernului de a digitaliza administrația publică și de a crește volumul plăților fără numerar, iar noi la Visa căutăm modalități adecvate de a aduce în continuare plățile digitale mai aproape de oameni și de piață. Este important ca mediul de afaceri împreună cu autoritățile să adopte în continuare măsuri adecvate pentru a face economia oficială mai atractivă și mai competitivă”, a spus Cătălin Crețu, General Manager Visa pentru România, Bulgaria, Croația și Slovenia.

Inițiative pentru adaptarea IMM-urilor la peisajul digital

În urmă cu trei ani Visa a lansat Marile Afaceri Mici, o platformă integrată ce reunește informații, soluții și oferte exclusive de la partenerii locali cu scopul de a ajuta antreprenorii să-și dezvolte afacerea prin conturarea unei prezențe online puternice și prin acceptarea plăților digitale.

În același timp, compania se concentrează pe inițiative care permit IMM-urilor să se adapteze peisajului digital aflat în continuă schimbare. Acestea vizează colaborarea cu instituții financiare și alți parteneri din România pentru implementarea unor soluții precum „Tap to Phone” care transformă smartphone-urile și tabletele în terminale mobile de plată, facilitarea plăților cu cardul direct din facturile online emise de IMM-uri sau semnături electronice prin certificate digitale calificate.

Transparentizarea și facilitarea fluxului de bani între consumatori, companii și guvern este o prioritate pentru Visa. Pe măsură ce tot mai multe sectoare ale economiei sunt digitalizate, apar noi contexte în care banii sunt transferați către și de la companii, cetățeni, stat.

„Vestea bună este că un număr tot mai mare de români încep să-și plătească impozitele online. Două din trei plăți de impozite și taxe efectuate cu cardurile Visa anul trecut au fost efectuate online, plățile de cea mai mare valoare făcându-se tot prin internet prin intermediul platformei www.ghiseul.ro. Faptul că ne putem plăti taxele online în câteva secunde, indiferent de locația noastră, prin intermediul platformei Ghiseul.ro reprezintă un pas extrem de important în transformarea digitală a României, susținută puternic de Visa. Anul acesta, ne face plăcere să sărbătorim cea de-a 13-a ediție a campaniei naționale de informare a românilor despre beneficiile plății impozitelor și taxelor cu cardul”, a declarat Elena Ungureanu, Country Manager Visa România.