O creştere cu 80% a preţului energiei produsă de Hidroelectrica, oportună pentru companie

O creştere a preţului mediu ponderat pe piaţa reglementată de energie de la 72,27 lei/MWh la 125 lei /MWh, cu aproape 80%, ar putea fi considerată oportună pentru Hidroelectrica, în condiţiile în care majorarea va avea loc prin redistribuirea corectă a costurilor şi tarifelor în piaţă de către ANRE, fără ca această măsură să afecteze consumatorul final.

‘Primul aspect ce trebuie înţeles în contextul solicitărilor Hidroelectrica privind preţul stabilit pe piaţa reglementată este că majorările cerute nu vor afecta consumatorii finali, populaţia. Este vorba despre o redistribuire corectă a componentelor pe cost, a tarifelor, care vizează producătorii, transportatorii, distruibuitorii, furnizorii. Din redistribuirea componentelor de cost şi din redimensionarea pieţei Reglementate vor rezulta sume prin intermediul cărora producătorii vor putea livra la un preţ egal cu cel de producţie. Toţi producătorii, deşi unii nu sunt foarte vocali, se plâng de această problemă. În cazul Hidroelectrica, o creştere de la 72,27 lei/MWh la 125 lei /MWh ar putea fi considerată oportună, fără ca acest lucru să afecteze populaţia’, a delcarat joi, pentru AGERPRES, Remus Vulpescu, administratorul special al Hidroelectrica.

Oficialul a menţionat că Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a formulat pentru anul 2012 reglementări ‘nu foarte atent stabilite’.

‘ANRE a promovat reguli nu foarte atent stabilite pentru anul 2012. Spre exemplu, Hidroelectrica videa cu 98 lei/MWh în 2011 pe reglementat, iar pentru 2012 a fost stabilită suma de 72 lei/MWh. Iar cantitatea a crescut de la 4,4 milioane TWh la 5,5 milioane MWh. Există o cantitate ce se regăseşte pe piaţa reglementată şi nu ar avea de ce să aparţină acestui segment, ar trebui să fie pe piaţa liberă’, a precizat Vulpescu.

Acesta a precizat că marii consumatori industriali ar trebui să se aprovizioneze din piaţa liberă, nu de pe segmentul reglementat. ‘Ei trebuie să vină în piaţa concurenţială. Cantitatea de energie pe piaţa reglementată ar putea scădea, la fel şi contribuţia Hidroelectrica, şi a altor producători, dar important este ca prin această redimensionare a pieţei să nu se vândă în pierdere’, a adăugat Vulpescu.

Hidroelectrica a formulat cereri de acţionare în instanţă a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), solicitând emiterea unei decizii care să prevadă cantităţi obligatorii mai mici pentru Hidroelectrica pe piaţa reglementată şi un preţ fundamentat pe baza costurilor reale de producţie, potrivit Raportul administratorului special pentru perioada 26 iunie – 15 iulie 2012, publicat pe site-ul companiei.

‘Cantitatea totală aferentă pieţei reglementate în anul 2012 este de peste 5,5 milioane MWh, iar preţul mediu ponderat este de 72,27 lei/MWh, faţă de costul mediu de producere a energiei electrice în capacităţile hidro, prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli, de 125 lei /MWh. Faţă de această situaţie, compania a formulat cereri de acţionare în instanţă a reglementatorului, pentru anularea Deciziei 506/2012, de emitere a unei noi decizii care să prevadă cantităţi mai mici pentru Hidroelectrica şi un preţ fundamentat pe baza costurilor reale de producţie’, este menţionat în Raportul administratorului special.

La 31 mai 2012, rezultatele financiare neauditate arată că Hidroelectrica a realizat o cifră de afaceri netă de 1,048 miliarde lei, un rezultat net de 989.731 lei şi o producţie vândută de 1,045 miliarde lei.

SURSA: Agerpres