Fostul Ministru al Agriculturii, Petre Daea se declară optimist și spune că țara noastră nu va avea de suferit din pricina așa-numitul război al pâinii.

„În condiţiile în care ne aflăm şi focul acesta deschis în Marea Neagră, creează o serie întreagă de probleme între care şi aprovizionarea cu grâu.

Ştim foarte bine că peste tot se foloseşte, dar nu peste tot se produce. Iar Rusia şi Ucraina, care se află în conflict, sunt ţări exportatoare, se află în plutonul fruntaş al ţărilor producătoare de grâu care aprovizionează planeta, pe acele ţări care nu pot să producă şi sunt dependente de import.”, a spus Petre Daea.

Totodată, fostul ministru al Agriculturii a mai spus că în ţările din bazinul Mării negre, printre care se află şi România, „îngrijorarea creşte exponenţial în condiţiile în care focul nu se stinge, iar blocajul este la ordinea zilei”.

România nu va avea probleme

De asemenea, Petre Daea a declarat că România nu va avea probleme din cauza lipsei exporturilor de cereale.

„Producţie există, stocuri există, România nu va avea o asemenea problemă, însă să fim tot timpul cu ochii pe ce trebuie şi în primul rând pe terenurile României, să le cultivăm.”, a spus Petre Daea.

„Tulburările vor continua atâta timp cât focul acesta nu se stinge şi nu intră în normalitate fluxurile comerciale”, a mai spus fostul ministru, duminică, la Antena 3.

Totodată, Petre Daea susține că guvernanţii au luat deja măsurile corecte, asigurând fermierilor bani ca să poată cultiva terenul şi să întreţină culturile.

Urmează un adevărat război al pâinii?

Un nou război a început, iar nimeni nu va scăpa de această dată. Un semnal de alarmă vine din Italia. Ministrul de externe al Italiei, Luigi di Maio, prezintă cel mai sumbru scenariu de până acum.

Oficialul italian a anunțat începutul războiului mondial al pâinii care se datorează blocării cerealelor din Ucraina. El susține că această situație ar putea declanșa la rândul ei noi conflicte, în Africa.

„Războiul mondial al pâinii este deja în desfăşurare şi trebuie să-l oprim. Riscăm (să ne confruntăm cu) instabilitatea politică în Africa, cu proliferarea organizaţiilor teroriste, cu lovituri de stat: toate acestea, ca urmare a crizei cerealelor cu care ne confruntăm”, a avertizat Di Maio, potrivit EFE.

Sursa citată reamintește că înainte de declanșarea războiului, Ucraina era unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale şi fertilizatori pentru agricultură. Totodată, mărfurile din Ucraine erau fundamentale pentru securitatea alimentară în regiuni precum Orientul Mijlociu sau nordul Africii.