O criză energetică în regiunea transnistreană în iarna 2024-25: probabilitate ridicată

La o distanță de aproape doi ani, Republica Moldova riscă să retrăiască o criză energetică legată de furnizarea de gaze rusești, scrie evz.ro.

Criză energetică în Transnistria, probleme pentru Chișinău

Față de toamna anului 2022, când Rusia a redus volumul de gaz transportat către partea moldovenească, în 2024, rădăcina problemei se află în neprelungirea tranzitului de gaze rusești de către Ucraina (sub impactul agresiunii ruse). O astfel de decizie va pune în dificultate atât regiunea transnistreană, care produce energie electrică pentru consum casnic. Victima colaterală va fi și Chișinăul, care cumpără energia electrică produsă la Centrala Electrică de la Kuciurgan, controlată de administrația de la Tiraspol.

Energia achiziționată de Republica Moldova din regiunea separatistă este atractivă din cauza a două distorsiuni structurale.

Prima se referă la prețul pe MWh pentru consumatorul final, care este de cel puțin două ori mai mic (73 USD/MWh) decât energia electrică pe care România o vinde consumatorilor din țara vecină – 163 euro/MWh (cu excepția a 6,5 ​​% procurată de la Nuclearelectrica vândută la 91 euro/MWh).

Avantajul de preț deținut de regiunea transnistreană se bazează pe subsidii rusești, întrucât Tiraspolul nu plătește pentru gazul rusesc pe care îl primește de la Gazprom, prin contractul negociat de guvernul Partidului Acțiune și Solidaritate în octombrie 2021.

Transnistria datorează Rusiei 11 miliarde de dolari

Valoarea datoriei transnistrene față de Rusia depăşeşte 11 miliarde de USD. Astfel, consumatorii din Republica Moldova beneficiază de un preț artificial pentru energie electrică, dar dispariția acestuia poate provoca un șoc inflaționist și o destabilizare politică și economică a țării.

A doua distorsiune, moștenită din perioada sovietică, este dependența acută a sistemului energetic moldovenesc de aprovizionarea cu energie electrică din regiunea transnistreană. În plus, un alt nivel de interdependență rămâne încă cu regiunea Odesa din Ucraina, a cărei capacitate de producție de energie fie a fost distrusă în proporție de aproximativ 50% (9 GW din consumul maxim de iarnă de 18 GW în 2023), fie este ocupată de armata rusă – Centrala Nucleară de la Zaporojie.

Chiar dacă Ucraina și Republica Moldova au fost sincronizate cu sistemul operatorilor europeni – ENTSOE – în martie 2022, acest lucru le permite celor două țări să primească energie electrică pe timp de criză din statele vecine ale UE, inclusiv din România, însă doar pentru o perioadă scurtă de timp și în volum insuficient pentru consumul intern complet.

Criza energetică și geopolitica zonei

Deocamdată, dependența de electricitatea transnistreană nu este atenuată efectiv prin surse alternative de livrare a energiei electrice la un preț accesibil pentru populație și agenții economici.

Demararea proiectului de interconectare cu România, prin punctul Vulcănești-Isaccea, în martie 2024, și în viitor prin Bălți-Suceava și Iași-Strășeni, creează premise pentru diversificarea rutelor de livrare.

Cu toate acestea, interconectarea electrică cu România nu oferă soluții imediate pentru a asigura un preț la fel de atractiv, precum energia electrică generată în regiunea transnistreană (ținut artificial la un preț mic datorită subsidiilor rusești).