Preţul minereului de fier se va duce în jos din cauza crizei de pe piaţa imobiliară a Chinei. Acestă părere a fost exprimată de analiştii de la Goldman Sachs. Scăderea prețului minereului de fier reprezintă o veste bună pentru producătorii de materiale de construcţii, de oţel şi pentru constructori, mai ales că sumele solicitate în aceste sectoare deveniseră prohibitive.
În prezent, cotaţiile minereului de fier fluctuează în funcţie de veştile despre economia Chinei, unul dintre cei mai mari consumatori. Preţurile ar putea fi influenţate însă şi de exporturile de minereu din Ucraina, pentru care este aşteptată o prăbuşire. Aluminiul se duce în jos din cauza crizelor multiple din Europa.
Şi alte metale industriale tind să se ieftinească, de vină fiind perspectivele economice slabe, aprecierea dolarului şi creşterea dobânzilor. De asemenea, în plină criză energetică, analiştii spun că preţurile gazelor se vor menţine ridicate câţiva ani de-acum încolo. Este o veste excelentă pentru cei care investesc masiv în industria gazelor naturale lichefiate şi în gazoducte.
Ce se va întâmpla cu preţurile cerealelor din cauza războiului?
Şi cum rămâne cu preţurile cerealelor, acum că se întrevede şi o criză alimentară globală? Multe depind de un acord între Rusia şi Ucraina pentru exportul de cereale ucrainene pe mare, dar şi acest acord depinde de cursul şi evenimentele din războiul propriu-zis dintre aceste state. În plus, un factor important care influenţează preţurile sunt codiţiile de climă: secetă, valuri prelungite de caniculă şi incendii de vegetaţie în emisfera nordică.
Ard şi viile? Incendiile afectează Italia, Grecia, Spania, Franţa şi Portugalia, care împreună dau cu mult peste jumătate din producţia mondială de vin. Vom avea destul vin la anul? Va fi penurie de vin, ca atâtea alte penurii? Va fi destulă băutură alcoolică din struguri, spun specialiştii.
Seceta acută, care pentru sudici ar fi o calamitate, pentru culturile de vie mai nordice, din regiuni de regulă mai reci cum ar fi cele din Franţa, Marea Britanie şi Germania, este ceva pozitiv. În zonele cu incendii, vinul s-ar putea să capete un pic de gust de fum.
Proprietarii ipotecari refuză să mai plătească ratele
Apa, se va scumpi? În condiţii de penurie şi inflaţie puternică, tarifele vor creşte cu siguranţă în multe locuri. Polonia este unul dintre acestea. Pentru producători, procesatori şi comercianţi şi până la urmă pentru toată lumea este important să ştie încotro se duc preţurile materiilor prime.
În aceste vremuri incerte, cine se încumetă să facă prognoze trebuie să se priceapă nu doar la economie, ci şi la ştiinţa schimbărilor climatice sau geopolitică şi, mai mult decât toate, să aibă multă intuiţie şi noroc.
Goldman Sachs, una dintre cele mai mari şi influente instituţii financiare din lume, vede cum o criză învăluie sectorul imobiliar din China.
Consecinţa o reprezintă trecerea pieţei minereului de fier de la un deficit de 56 de milioane de tone în prima jumătate a acestui an la un surplus de 67 de milioane de tone până la sfârşitul anului curent, scrie Bloomberg.
Strategii au explicat că eforturile guvernului de a reduce îndatorarea excesivă în sector, demarate acum un an, s-au transformat într-o criză în toată regula, cu proprietarii ipotecari refuzând să mai plătească ratele pentru locuinţele neterminate.
„Acest segment al sectorului produce o treime din cererea de oţel şi minereu de fier din China, care la rândul ei reprezintă o treime din livrările globale pe cale maritimă“, se arată într-o analiză a Goldman. Şi analiştii de la Bloomberg spun că boicotul de pe piaţa chineză va lovi în primul rând cererea de oţel în acest trimestru. Ar urma apoi aluminiul şi cuprul. Rămâne de văzut reacţia guvernului de la Beijing şi dacă aceasta va influenţa piaţa.
Ucraina a devenit cel mai mare exportator de minereu de fier pentru UE
Însă din Europa vin altfel de veşti. Pentru că Rusia nu mai poate livra, Ucraina a devenit în această primăvară cel mai mare exportator de minereu de fier pentru Uniunea Europeană, care primeşte această materie prime pe calea ferată, scrie railfreight.com. Însă, între timp exporturile ucrainene s-au prăbuşit cu 50%. Transportul cu trenul a devenit problematic din cauza bombardamentelor ruseşti şi a concurenţei cu exportul de cereale.
De asemenea, compania ucraineană de căi ferate a majorat tarifele cu 70%, ceea ce înseamnă costuri mai mari de export pentru producători.
Aceştia – nume precum ArcelorMittal, Zaporizhstal şi Metinvest Group – se plâng că deja funcţioneză în modul de supravieţuire. În acest context, preţurile pe piaţa globală fluctuează, cresc când apar semne de întărire a cererii, cum ar fi veşti bune despre economia chineză, sau scad când apare pesimismul.
Totuşi, cotaţiile au coborât de la maximele atinse în lunile aprilie-mari şi au revenit la nivelurile de dinainte de război. La fel se comportă şi cotaţiile cuprului şi ale celorlalte metale industriale, chiar şi ale aurului – ceva atipic. Explicaţia stă într-un cumul de factori.
Multe economii ale lumii, în față scăderii economice sau a recesiunii
În mai multe economii mari ale lumii sună alarma de recesiune sau de scădere economică. Economia chineză nu creşte viguros. Când activitatea economică este slabă, şi cererea pentru metale este slabă. Apoi, dolarul este mai puternic ca oricând în ultima generaţie. Metalele sunt tranzacţionate în dolari, iar dolarul în apreciere înseamnă preţuri în scădere în această monedă. De asemenea, inflaţia forţează băncile centrale să majoreze dobânzile, ceea ce înseamnă scumpirea creditului.
Cei mai mulţi traderi cumpără metale şi alte materii prime pe bani împrumutaţi, acum mai scumpi. Reacţia lor este să cumpere mai puţin, de aici cererea mai mică şi, rezultatul, cotaţii în scădere, potrivit NPR. Grâul şi porumbul ce vor face? Războiul ruso-ucrainean a perturbat piaţa globală. Ucraina, unul dintre cei mai mari producători, are recoltele din anii anteriori blocate în silozuri. Nu poate exporta cât ar putea deoarece Rusia a blocat ieşirile din porturile mari ucrainene.
Prin bombardarea Odesei, Moscova a arătat că orice export este la mila ei. În Europa, agenţia UE de monitorizare a recoltelor şi-a redus prespectivele pentru sezonul de vară din cauza secetei. Astfel de lucruri împing preţurile în sus. Porumbul s-a dus în jos în ultimele zile mulţumită şanselor crescute ca în SUA să plouă când trebuie. Cât despre soia, aceasta a urmat aceeaşi traiectorie din aceleaşi motive. În plus, Brazilia a anunţat exporturi în creştere semnificativă la anul. Veşti bune vin şi despre ciocolată. Teoretic, preţurile n-ar trebui să urce prea sus pentru că pe piaţă există supraofertă de boabe de cacao, iar în Europa cererea s-a comprimat.