Un inspector independent al planului public de salvare a sistemului financiar din Statele Unite ale Americii a declarat într-un raport publicat ieri că în cazul în care mediul bancar american nu va beneficia de reforme importante lumea va trece, cât de curând, printr-o nouă criză.

„Am putea avea o criză similară sau chiar mai gravă în doi, cinci sau zece ani”, scrie Neil Barofsky, într-un raport financiar, în care arată că în cazul în care nu vor exista măsuri clare în sistemul financiar american, vom parcurge din nou „drumul sinuos de munte” însă într-o maşină mult mai rapidă.

Acesta notează că s-au făcut prea puţine lucruri în direcţia remunerării excesive a executivilor de pe Wall Street, fapt ce nu schimbă cu nimic atmosfera care exista înainte de criză.

Ideea potrivit căreia lumea va trece în curând printr-o nouă criză a mai fost vehiculată şi de către alţi specialişti. Este cazul lui Nouriel Roubini care a spus că pieţele financiare cred ascum artificial, fără să fie ancorate în economia reală. De asemenea, fostul şef al Fed-ului, Alan Greenspan, este de părere că va avea loc o nouă criză financiară, întrucât bancherii vor face din nou investiţii riscante.