Boracay, o insulă de mici dimensiuni din arhipelagul Visayas, ale cărei plaje se clasează deseori în topul celor mai frumoase din lume realizate de diverse reviste, are doar 10 kilometri pătraţi.

Au existat perioade când pe insulă s-au aflat 40.000 de turişti simultan. După redeschidere, insula nu va avea voie să primească mai mult de 19.200 de turişti simultan, o limită pe care autorităţile o vor impune controlând oferta hotelierilor de pe insulă. 

Turismul a generat venituri de un miliard de dolari anual, însă a provocat, de asemenea, acumularea munţilor de gunoaie care au depăşit capacitatea de salubrizare a insulei şi a întreţinut o atmosfera permanentă de petrecere, care nu a fost pe placul autorităţilor guvernamentale.

Şeful statului a dispus în aprilie interzicerea accesului turiştilor pe această insulă, cea mai vizitată din tot arhipelagul, pentru curăţarea locului, a face ordine în construcţia anarhică de hoteluri şi, mai ales, pentru a construi unităţi de tratare a apelor uzate.

Şase luni mai târziu, Boracay va avea mai puţine hoteluri şi restaurante, un număr limită de vizitatori admişi precum şi noi reglementări care interzic consumul tutunului şi alcoolului pe plaje.

Scopul acestor măsuri a fost reabilitarea insulei care primea, în ultimul timp, până la două milioane de turişti anual.

Ministrul filipinez al Turismului, Bernadette Romulo-Puyat, şi-a exprimat speranţa că noul” Boracay va marca apariţia unui „turism durabil” în Filipine.

„Este vorba despre a lua în calcul efectele acţiunilor noastre asupra situaţiei actuale şi viitoare a mediului”, a declarat aceasta recent pentru presă.

Ministrul a precizat că a trimis avertismente scrise şi altor destinaţii foarte populare din arhipelag precum El Nido, în nordul insulei Palawan, sau insulei Panglao. 

 

Unele destinaţii, cum ar fi Oslob, la sud de oraşul Cebu, unde turiştii pot înota alături de rechini-balenă, au preluat iniţiativa şi au redus numărul vizitatorilor.

Interdicții pe plajele insulei

Autorităţile au alungat de pe plaje artiştii ambulanţi, maseurii, vânzătorii, câinii vagabonzi şi chiar pe creatorii castelelor de nisip devenite simbolul insulei. Construcţiile fără autorizaţie au fost demolate pentru a crea un drum pe malul mării cu o lăţime de 30 de metri.

Toate sporturile nautice, cu excepţia înotului, sunt interzise pentru moment, iar cele trei cazinouri din insulă au fost închise.

Circa 400 de hoteluri şi restaurante acuzate de a fi încălcat reglementările de mediu şi-au închis porţile. Companiile aeriene şi cele de feriboturi şi-au redus cursele în zonă.

Fumatul şi consumul de alcool sunt interzise pe plaje. Sărbătorile gigantice denumite ”Laboracay”, organizate în jurul datei de 1 mai şi care atrăgeau zeci de mii de persoane, sunt de domeniul trecutului.

Fundaţia Boracay, care reprezintă sectorul turistic al insulei, nu a dorit să comenteze noile reglementările, dar a salutat întoarcerea turiştilor.

„Suntem fericiţi că angajaţii îşi vor relua lucrul”, a declarat pentru AFP directoarea generală a fundaţiei, Pia Miraflores.

„Toată lumea a făcut sacrificii în aceste şase luni”, a adăugat aceasta.

Supraexploatarea resurselor prin turismul masiv nu este doar o problemă filipineză; şi alte ţări din Asia de Sud-Est au fost nevoite să ia măsuri drastice pentru a încerca limitarea pagubelor.

Autorităţile din Thailanda au închis, pe o durată nedeterminată, Maya Bay, golful în care au fost filmate scene din filmul The Beach cu Leonardo DiCaprio, situat pe insula Ko Phi Phi Le în apropiere de Phuket.