Informații de ultimă oră în plin război. Un oficial de la Moscova vine cu noi precizări referitoare la negocierile dintre Rusia și Ucraina pentru încetarea focului. Potrivit acestuia, deși negocierile dintre cele două mari puteri au avansat, pe teme secundare, acestea se blochează asupra subiectelor politice principale, scrie cotidianul Le Figaro.

Mai exact, el susține că la momentul actual, negocierile nu avansează deloc.

„Poziţiile converg asupra punctelor secundare. Dar, în principalele teme politice, nu avansăm”, a declarat Vladimir Medinski, şeful delegației ruse în negocierile pentru oprirea confruntărilor militare din Ucraina.

Ce își doresc, de fapt, Rusia și Ucraina?

În ceea ce privește dorințele Moscovei, oficialul rus precizează că Rusia vrea un tratat complet, care să prevadă o serie de poziţii esenţiale pentru Rusia. De cealaltă parte însă, Ucraina vrea obţinerea unor garanţii de securitate din partea unor ţări terţe în contextul neaderării la NATO, o poziție are în opinia sa este ”total de înțeles”.

„Noi insistăm pentru un tratat complet, care, în plus faţă de statutul de neutralitate al Ucrainei, să prevadă o serie de poziţii esenţiale pentru ţara noastră – demilitarizarea, denazificarea, definirea şi recunoaşterea statutului Crimeei şi Donbasului, precum şi o serie de alte poziţii.

Partea ucraineană se concentrează în primul rând pe obţinerea unor garanţii de securitate din partea unor ţări terţe în contextul neaderării la NATO. Este o poziţie total de înţeles”, a subliniat Vladimir Medinski, citat de agenţia Interfax.

Rusia vrea să prelungească războiul?

O reacție în acest sens a venit și de la Mihailo Podoliak, consilier prezidenţial şi şeful delegaţiei ucrainene. Acesta este de părere că Rusia vrea doar să prelungească războiul din Ucraina, având în vedere blocajele care au loc la nivelul negocierilor.

Situația a fost confirmată și de Turcia. În cursul zilei de vineri, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan declara că, referitor la negocieri, Ucraina și Rusia par să aibă poziţii convergente asupra a patru din cele șase subiecte abordate la negocieri. În același timp, el mai adăuga și că dezacordurile se menţin asupra statutului teritoriilor separatiste şi al regiunii Crimeea, anexată de Rusia în 2014.